Mundruczó összes a neten – Mundruczó Kornél rövidfilmjei a Daazo.com-on


Mundruczó Kornél rövidfilmjeiből mutat be válogatást a Daazo.com, az Európai Unió MEDIA programja által támogatott rövidfilmes közösségi oldal. A gyűjtemény az első vizsgafilmtől a diplomafilmig tartó ívet mutatja be, két különleges szkeccsepizóddal fűszerezve – bemutatva egy sokrétű nagyjátékfilmes ouvre eltéphetetlen gyökereit.

Mundruczó Kornél a kortárs magyar filmművészet vezető alakja, visszajáró vendég a Cannes-i Filmfesztiválon: két egymást követő nagyjátékfilmje, a Delta és a Szelíd teremtés – A Frankenstein terv is versenyben volt a világ legrangosabb, művészfilmeket bemutató fesztiválján. A Daazo.com válogatásában a rendező kisjátékfilmes munkáit gyűjtötte össze az első zsengéktől a fesztiváldíjas munkákig, így rajzolva meg azt az ívet, amit egy rendezői életmű az első próbálkozásoktól a komoly fesztiváldíjakig bejárhat.

A Haribó-Haribá című egyik első vizsgafilm 1999-ben készült: a szürreális film egy gumicukortól terhelt gyomor misztikus tájait mutatja be. Afta című kisvárosi kisfilmje számos fesztiválon járt Oberhausentől kezdve Krakkón át egészen Szentpétervárig. A Jött egy busz.. című szkeccsfilm részeként készült a 78-as Szent Johannája című operafilmje, amely Cannes-ban kezdte karrierjét: a Rendezők Kéthete című válogatásban vetítették 2003-ban. Cannes folyamatosan rajta tartotta szemét a fiatal rendező munkáin: a Cinefondation elnevezésű rövidfilmes program első magyar résztvevője Mundruczó Kornél Kis Apokrif 2 című diplomafilmje volt. A Daazo.com válogatásban szerepel még egy különleges rövidfilm is: az 54. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Fórum szekciójában debütált a Lost and Found című szkeccsfilm, amelynek magyar epizódját, a Rövid ideig tartó csendet Mundruczó Kornél rendezte.

A Daazo.com online premierjével egyidőben a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza mutatja be Mundruczó Kornél legújabb színházi rendezését, a Tiszaeszlári Solymosi Eszter – Egy per története Krúdy Gyula regénye nyomán című darabot. Krúdy Gyula kortörténeti dokumentumregényének adaptációjában Mundruczó Kornél előadása a mechanizmust vizsgálja – azt a folyamatot, ahogy a hiedelemből szinte valóság lesz. Szadizmus, összetűzés, agresszió, önostorozás: idérces filmszerű képek sorozataként hangulatvilágításban - a darab először látható Magyarországon 2011. október 10-én és 11-én a Trafóban.

image_print


Kapcsolódó