Mads Mikkelsen díjat kap az Európai Filmakadémiától Mads Mikkelsen díjat kap az Európai Filmakadémiától

Mads Mikkelsen díjat kap az Európai Filmakadémiától

A dán Mads Mikkelsen, akit sokan a Casino Royale című Bond-film gonoszaként ismernek, színészi pályafutásáért díjat kap az Európai Filmakadémiától.

A művészt a „filmművészethez való kivételes hozzájárulása" miatt ítélte érdemesnek elismerésére a Filmakadémia, amelynek díjait december 3-án adják át Berlinben.

„Nem nagyon lehet mást mondani, amikor az embert egy ilyen kaliberű díjjal tisztelik meg, mint hogy rendkívül hálás vagyok" – mondta a 45 esztendős színész, aki éppen új filmjét forgatja. Mikkelsen „óriásoknak" nevezte azokat a művészeket – köztük Isabelle Huppert-t, Maurice Jarre-t és Liv Ullmannt –, akik korábban részesültek a Filmakadémia European Achievement in World Cinema Award elnevezésű díjában.

Mikkelsen 1996-ban debütált a filmvásznon az Elátkozott város című dán akciófilmben, majd egy sor hazájában készült produkcióban szerepelt, többek között az Emmy-díjas Rejseholdet című tévéműsorban. Első amerikai filmje 2004-ben az Arthur király volt, amelyben Clive Owennel játszott együtt, tavaly pedig A titánok harcában kapott szerepet. Jelenleg A három testőr című háromdimenziós kalandfilmje fut a mozikban. A színészt kétszer is jelölték már az Európai Filmakadémia legjobb színésznek járó díjára: 2006-ban az Esküvő után című drámában, két évvel később pedig a Flammen & Citronen című krimiben nyújtott alakításáért.

(MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat