Csütörtöktől európai kémfilmsorozat a budapesti Művész moziban Csütörtöktől európai kémfilmsorozat a budapesti Művész moziban

Csütörtöktől európai kémfilmsorozat a budapesti Művész moziban

A celluloidfüggöny címmel vetít kémfilmsorozatot a Goethe Intézet november 3–8. között a budapesti Művész moziban.

„Éppen fél évszázada annak, hogy a berlini fal megépítésével veszélyes tetőpontjához ért a hidegháború: a Vasfüggöny és a fal nemcsak politikailag osztotta Keletre és Nyugatra a világot, de családokat és barátokat szakított el, és a kettéosztott Németország két fele közé is betonkemény éket vert. Berlin már 1945 után a világ kémeinek találkozóhelyévé vált: a romvárosba érkező ügynökök akár az életüket is kockáztatták azért, hogy az ellenséges szektorból információkhoz jussanak. Az Európa közepén emelt, látszólag áthatolhatatlan fal veszélyes, egyszersmind csábító hajszálréseket, titkos kémlelőnyílásokat kínált a másik oldalra. Ma, az egyesült Európában képtelen emlékként dereng fel az akkori konstelláció – intésként azonban maradandó értékkel bír" – fogalmazzák meg az apropót a rendezvény szervezői.

A londoni Goethe Intézet kezdeményezéseként összeállított kémfilmsorozatot Oliver Baumgarten és Nikolaj Nikitin állította össze. A filme között klasszikusokat és a műfaj elfeledett remekei egyaránt megtalálhatók; a sorozatban egy-egy bolgár, nyugat- és kelet-német, brit, francia, román, csehszlovák, lengyel és magyar film lesz látható. A programot két, 1949-ben, ill. 1950-ben készült, Bécsben játszódó film egészíti ki (egy svájci és egy brit produkció). A műfaji skála az akciófilmtől a lélektani tanulmányig, a színre vitt ideológiától a kritikai élű paródiáig terjed.

A vetítések eredeti nyelven, felirattal vagy szinkrontolmáccsal zajlanak majd, a belépő 100 forintba kerül.

További részletek a Goethe Intézet weboldalán.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat