Filmíró Napok a Millenárison


Forgatókönyvíró Napok névvel indít programsorozatot a Nemzeti Filmalap, a Fade In és a Millenáris. „Minden érdeklődőt szeretettel várunk nov. 23-án, szerdán 16–19 óra között a Fogadóban, ahol Andy Vajna, Havas Ágnes, ill. a Médiahatóság, az HBO és az MTV vezetői, valamint a Barátok közt, a Jóban rosszban és a Hacktion vezetőírói, producerei osztják meg gondolataikat a hazai tévés piacról" – áll a felhívásban. Részletes tematika alább.

A témák: mi a helyzet a megváltozott magyar filmes szisztémában a forgatókönyvekkel? Milyen lehetőségekre találhat ma egy magyar forgatókönyvíró? Jobbak lesznek-e a magyar forgatókönyvek, és jobbak lesznek-e ettől a filmek? A fórum első két panelbeszélgetésének célja megismertetni a Nemzeti Filmalap filmterv-fejlesztési koncepcióját, és bemutatjuk a magyar sorozatírás legfontosabb szereplőit.

Első rész: Mit nézünk a tévében?
Beszélgetés a mai magyar sorozatírásról

2011. november 23., szerda, 16–19 óra, Millenáris Fogadó

Ha ma valaki forgatókönyvírásra adja a fejét Magyarországon, akkor csak egy módon tud biztos megélhetésre találni – ha tévéknek ír. A két nagy szappanoperát együttesen két és félmillióan nézik naponta, de a köztévék is ráálltak a sorozat-gyártásra, miközben az HBO hatalmas energiákat és még nagyobb pénzösszegeket áldoz arra, hogy saját gyártású minőségi szériákkal rukkoljon elő. Lehet, hogy a magyar forgatókönyvíróknak a vászon helyett a képernyő felé kéne fordulnia? Megmondják a választ a hazai televíziós forgatókönyvírás legfontosabb szereplői.

Meghívott vendégek:

 • Andrew G. Vajna, filmügyi kormánybiztos (Terminátor, Sarah Connor krónikák)
 • Fodor Gergely, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
 • Fonyódi Tibor, a Tűzvonalban, Hacktion, Géniusz című sorozatok vezetőírója
 • Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vezérigazgatója, több televízió volt műsorigazgatója
 • Kalamár Tamás, a Barátok közt producere
 • Krigler Gábor, HBO script development executive
 • Medveczky Balázs, a Magyar Televízió elnöke
 • Nagy Tamás, a Jóban rosszban producere
 • Zakál Edit, a Jóban rosszban és az Átok című  sorozatok vezetőírója

Moderátor: Köbli Norbert, forgatókönyvíró, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének alapító elnöke

A jelszó: forgatókönyv
Forgatókönyv-fejlesztés a Nemzeti Filmalapnál

2011. december 13., kedd, 16–19 óra, Millenáris Fogadó

Az idén megalakult Nemzeti Filmalapnál a hírek szerint a forgatókönyvek minősége lesz az elsődleges szempont, ami alapján megítélik a támogatásra pályázó filmterveket. Sőt, a kiválasztott projektek forgatókönyveit az alkotókkal folytatott műhelymunka keretében fogják fejleszteni a Filmalap konzultánsainak segítségével. Milyen szempontok szerint fogják kiválasztani a könyveket, és milyen metódus szerint fejlesztik majd őket? Megmarad-e a magyar filmek sokszínűsége? Vannak-e más lehetőségei egy magyar forgatókönyvírónak, ha a filmjét a vásznon akarja látni? Milyen történetekre van ma szükség Magyarországon? Miközben megvitatjuk ezeket a problémákat, lehetőséget biztosítunk a közönségnek is, hogy föltegyék kérdéseiket és kifejtsék véleményüket.

Meghívott vendégek:

 • Andrew G. Vajna, filmügyi kormánybiztos
 • Divinyi Réka, a Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztő szekciójának vezetője
 • Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vezérigazgatója
 • Hegedüs Bálint, forgatókönyvíró, a Nemzeti Filmalap forgatókönyv-tanácsadója
 • Németh Gábor, író-forgatókönyvíró, az SZFE forgatókönyvíró szakának művésztanára
 • Tasnádi István, forgatókönyvíró-drámaíró
 • Zomborácz Virág, forgatókönyvíró

Moderátor: Köbli Norbert

A 2011-es programok ingyenesek és bárki által látogathatók.

A programokat mindkét alkalommal állófogadás zárja, lehetőséget nyújtva a résztvevők számára a kapcsolatépítésre és a kötetlen tapasztalatcserére.

A Filmíró Napokat 2012. februárjától havi rendszerességgel fogják folytatni. A tavaszi program keretében a Filmalap meghív egy-egy világhírű forgatókönyvírót, hogy havi egy hétvégén mesterkurzust tartson a filmírás elméletében elmélyülni kívánó érdeklődők számára.

Kontakt:
info@fadein.eu
Libor Anita – liboranita@gmail.com

Az esemény a Facebook-on: http://www.facebook.com/event.php?eid=259427647439080

image_print


Kapcsolódó