Mike Leigh lesz a Berlinale zsűrielnöke


Mike Leigh fogja betölteni a Berlinale következő zsűrielnöki tisztjét – jelentették be a 2012. február 9–19. között megrendezendő Berlini Nemzetközi Filmfesztivált  szervezői. A 68 éves brit filmrendező Isabella Rossellini színésznőt követi a zsűrielnöki páholyban. (Mediafax)

Mike Leigh számos, a kritika és a közönség által egyaránt pozitívan fogadott filmet készített, köztük a Titkok és hazugságok (Secrets&Lies), a Vera Drake, a Mezítelenül (Naked) és a Még egy év (Another Year) címűeket. A Titkok és hazugságok női főszereplője Cannes-ban Arany Pálmát nyert, a Mezítelenült ugyanott rendezői díjjal tüntették ki 1993-ban. A Vera Drake elnyerte az Arany Oroszlánt Velencében 2004-ben.

A rendezőt karrierje során hétszer jelölték OScar-díjra, de még nem kapott szobrocskát. Berlinben Hajrá boldogság! (Happy-go-Lucky) című filmjét értékelték díjjal: a főszerepet alakító Sally Hawkins kapta a legjobb színésznőnek járó díjat a fesztivál 58. kiadásán, 2008-ban.

A 2011-es Berlinalén 300 000 mozijegy kelt el, közel 20 000 akreditációt bocsátottak ki a szervezők a 116 országból érkezett szakmabeliek számára, akik közül 3900-az voltak újságírók. A fődíjas film idén az iráni Asghar Farhadi Nader és Simin – egy elválás története című rendezése lett.


Kapcsolódó