Befejeződött a Magyar népmesék című rajzfilmsorozat Befejeződött a Magyar népmesék című rajzfilmsorozat

Befejeződött a Magyar népmesék című rajzfilmsorozat

A 35 éve készülő Magyar népmesék című rajzfilmsorozat utolsó 11 részét december 23-ával kezdődően, esti meseként tűzte műsorára az m2 tévécsatorna. Az eredeti gyűjtések alapján készült animációsfilm-sorozatban bemutatott részek száma így 100-ra bővül.

„Táltos csikóról, elvarázsolt királyfiról, igazmondó juhászról és szerencsét próbáló szegény legényről, azaz küzdelmes életekről és becsülettel elnyert jutalmakról szól a Magyar népmesék záró 11 epizódja is, amellyel indulása után 35 évvel válik teljessé a kecskeméti animációs stúdió népszerű rajzfilmsorozata" – számol be a Népszabadság internetes oldala.

A sorozat első epizódjait a magyar animációs filmkészítés aranykoraként emlegetett, fesztiválsikerektől hangos 70-es években (egész pontosan 1977-ben) mutatták be. Az alapötlet a kecskeméti animációs stúdiót vezető Mikulás Ferenctől származott, aki Jankovics Marcell rendezői, tervezői, szakértői segítségére támaszkodott.

„A sorozat népszerűsége az eredeti népmeséket válogató MTA Néprajzkutató Csoportjának és a zenei hátteret biztosító Kaláka együttesnek legalább annyira köszönhető, mint – a teljesség igénye nélkül – a képi formanyelvét kialakító Jankovics Marcellnek, Horváth Mária és Nagy Lajos rendezőknek, vagy az epizódok nagy többségét tolmácsoló Szabó Gyulának" – értékel a honlap.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat