Amerikai filmes örökség lett a Forrest Gump és a Bambi


A Tom Hanks főszereplésével készült Forrest Gump és a Bambi, valamint a filmgyártás hőskorából származó alkotások mellett modern klasszikusok is az amerikai filmes örökség listájára kerültek. A lista idén is 25 játék- és dokumentumfilmmel bővült.

A washingtoni Kongresszusi Könyvtár szerdán hozta nyilvánosságra a kiválasztott filmek listáját, amelyen többek közt az Anthony Hopkins és Jodie Foster főszereplésével készült thriller, A bárányok hallgatnak című is szerepel.

Filmes örökséggé nyilvánították a The Cry of the Children, illetve az A Cure for Pokeritis című 1912-es némafilmeket. Előbbi az első világháborút megelőző munkareform-mozgalmakról szól, az utóbbi különlegessége, hogy a filmipar első komikus csillaga, John Bunny látható benne. A némafilm korszakából, 1921-ből való Charlie Chaplin első egészestés játékfilmje, A Kölyök, amely szintén szerepel a listán.

A filmregiszterről szóló törvény értelmében a Kongresszusi Könyvtár évente 25 olyan művet nevez meg, amely „kulturálisan, történelmileg és esztétikailag” jelentős, ezért a filmes örökség részévé válhat. Idén 2228 filmet jelöltek a címre. A kiválasztott alkotások az amerikai kultúrára gyakorolt, hosszan tartó jelentőségük miatt érdemelték ki az elismerést – fogalmazott közleményében a könyvtár vezetője, Hames H. Billington. Az alkotásokat szakemberek veszik kézbe, hogy megóvják a jövő generációinak.

Sally Field duplán örülhetett idén: az Oscar-díjas színésznő Forrest Gump című filmje mellett a főszereplésével készült 1979-es Norma Rae című dráma is felkerült a listára. Sally Field épp az iskolázatlan egyedülálló anya szerepében nyújtott alakításával érdemelte ki az Oscar-szobrocskát. (MTI)Kapcsolódó