A Pentagon és a CIA vizsgálja, hogy titkos adatokhoz jutott-e a bin Laden-film rendezője A Pentagon és a CIA vizsgálja, hogy titkos adatokhoz jutott-e a bin Laden-film rendezője

A Pentagon és a CIA vizsgálja, hogy titkos adatokhoz jutott-e a bin Laden-film rendezője

A Pentagon és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) is vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy valóban titkos adatokhoz jutott-e Oszama bin Laden megölésével kapcsolatban Kathryn Bigelow Oscar-díjas rendező, aki az al-Kaida terrorszervezet néhai vezére utáni hajszáról készít filmet – közölte csütörtökön Peter King, az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke.

King tájékoztatása szerint a nyomozást az ő kérésére és annak nyomán indították el tavaly ősszel, hogy olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint az Obama-kormányzat betekintést biztosított Bigelownak és a film gyártójának, a Sony Picturesnek a terroristavezér tavalyi, Pakisztánban történt likvidálásának részleteibe.

Peter King bizottsági elnök elégedettségét fejezte ki a vizsgálatok megindításával kapcsolatban. A republikánus politikus hangsúlyozta, hogy a bin Ladent megsemmisítő kommandós akcióról olyan információk szivárogtak ki, amelyek pakisztániak letartóztatásához vezettek, és veszélybe sodorták az akcióban részt vevő kommandósok és családtagjaik életét.

Bigelow, aki 2010-ben A bombák földjén című alkotásával nyerte el az Oscart, még a tavaly májusi kommandós akció előtt fogott bele a 2001. szeptember 11-i merényletsorozatot irányító terrorista vezérről szóló filmjének előkészítésébe. A lapokban tavaly augusztusban megszellőztetett vádak szerint a Pentagon titkos adatokkal látta el a rendezőnőt Amerika egyes számú közellenségének megöléséről.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője augusztusban cáfolta a vádakat, és „nevetségesnek" nevezte, hogy a filmeseknek nyújtott segítségben politikai motiváció is szerepet játszott volna. Mint leszögezte: az elnököt érintő cikkeken, könyveken, dokumentumokon, illetve filmeken dolgozók gyakran kérnek tájékoztatást az adminisztrációtól, és a Fehér Ház igyekszik a legjobb tudása szerint segíteni abban, hogy minden tény helyes legyen.

Kathryn Bigelow akkor közleményben hangsúlyozta, hogy filmjéből kiderül majd: a bin Laden elleni misszió sikerében nagy szerepe volt a korábbi kormányok munkájának is. „Ez amerikai diadal volt, hősies és pártoktól mentes. Semmi alapja annak a feltételezésnek, hogy a filmünk másként mutatná be ezt a rendkívüli győzelmet" – fogalmazott a rendező.

A film a tervek szerint októberben kerül az amerikai mozikba, vagyis alig egy hónappal az elnökválasztás előtt. (MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat