Fliegauf az Arany Medvéért


A 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyében lesz Fliegauf Benedek Csak a szél című játékfilmjének világpremierje .

A 62. Berlinale versenyprogramjába meghívták Fliegauf Bence Csak a szél / Just the Wind című új játékfilmjét. A filmművészet kiemelkedő újdonságait felvonultató fesztivál tegnap tette közzé a hírt. Az 1951-ben alapított fesztivál az év első filmes világtalálkozója; a filmművészet és a filmszakma legfontosabb nemzetközi eseménye a májusi Cannes-i Fesztivál előtt, idén február 9–19. között lesz Berlinben.

A Csak a szél című filmdrámát, melynek munkacíme Szállnak a varjak volt, a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt romák elleni merényletsorozat inspirálta. A Csak a szél egy cigánycsalád egyetlen napját mutatja be, kora hajnaltól késő éjszakáig. A magyar–német–francia koprodukcióban készült film vezető producerei Mécs Mónika és Muhi András (Inforg-M&M Film).

A film története nem kapcsolódik direkt módon a valós eseményekhez, nem követi a nyilvánosságra hozott nyomozati anyagot. Az Alföldön forgatott film, amatőr főszereplőkkel készült: Toldi Katalinnal, Lendvai Gyöngyivel, Sárkány Lajossal, Toldi Györggyel. A mellékszerepekben hivatásos színészek is láthatók: Egyed Attila, Végh Zsolt, Vasvári Emese, Törőcsik Franciska, Kaszás Gergő. Fliegauf korábbi alkotótársaival dolgozott újra együtt: a film operatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg), vágója pedig Xavier Box (Womb).

A film berlini világpremierjére az alkotók jelenlétében kerül sor februárban. Fliegauf, aki Rengeteg című első filmjével 2003-ban a Berlinale Forumán a Wolfgang Staudte-díjat, majd a következő évben a Dealerért a Berliner Zeitung díját  nyerte el, most kapott először meghívást a tekintélyes berlini versenyprogramba, melynek fődíja az Arany Medve.Kapcsolódó