Szabadnapos rendőr gázolta halálra Teo Angelopulosz görög filmrendezőt Szabadnapos rendőr gázolta halálra Teo Angelopulosz görög filmrendezőt

Szabadnapos rendőr gázolta halálra Teo Angelopulosz görög filmrendezőt

Közlekedési balesetben meghalt Teo Angelopulosz, a görög filmművészet világhírű mestere – közölte a rendőrség.

A 76 éves filmrendezőt tegnap délután elütötte egy motoros Athén kikötőjének közelében, amikor át akart menni az úttesten. Súlyos koponya- és agysérüléseket szenvedett, több csontja eltört, és állapotát tovább súlyosbította a belső vérzés. A kórházban négy órán át küzdöttek életéért, de végül kedden este belehalt sérüléseibe.

45 percig kellett várni, mire a mentő kiérkezett a baleset helyszínére. A rendezővel dolgozó forgatócsoport tagjainak személyesen az egészségügyi miniszter kellett felhívniuk és megkérniük, hogy azonnal küldjön orvosokat a helyszínre és vigyék kórházba Angelopuloszt. Szemtanúk elmondása szerint Angelopulosz súlyos sokkot kapott az ütközéstől, de nem veszítette el eszméletét. Válságos állapotban szállították kórházba, és miközben az életéért küzdöttek, többször is megállt a szíve.

A motor vezetője egy rendőr volt, de nem volt szolgálatban. A balesetben ő is megsérült, s kórházba szállították.

Angelopulosz 1935. április 27-én született. A görög filmművészet jeles alkotójának munkáját számos díjjal jutalmazták a rangos európai filmfesztiválokon, így például megkapta a velencei Arany Oroszlánt és a cannes-i Arany Pálmát is.

Nemrégiben kezdte meg legújabb filmjének forgatását, amelyben hazája és Európa válságát akarta ábrázolni. „Európa egy álom volt, amely nagyon gyorsan összeomlott” – mondta Angelopulosz még tavaly júniusban.

(MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat