Idegenek a kertemben – médiaprojekt-fejlesztési workshop


A Palantír Film Alapítvány projektfejlesztési workshopot hirdet az audiovizuális média különböző területein dolgozó, alkotó szakemberek – pályakezdők, diákok, aktív alkotók – számára. A workshop olyan médiaprojektek fejlesztését végzi, amelyek magyarországi bevándorlók élethelyzeteinek bemutatását célozzák, pl.: beilleszkedési nehézségek és sikerek, kulturális értékek cseréje, identitás változása, vegyes házasságok, második, harmadik generációs bevándorlók, családi kötelékek stb. A részvétel ingyenes.

Az időpontok:

  • workshop 1. – 2012. június 14–16.
  • workshop 2. – 2012. szeptember 27–29.
  • workshop 3. + záró prezentáció – 2012. november (3+1/2 nap)

A workshop nem nyújt produkciós hátteret vagy financiális támogatást, nem forgalmaz filmeket. A workshop egy kreatív közeg, amelyben a szervezők, a tutorok, a meghívott szakemberek és a résztvevők közösen dolgoznak azon, hogy ki-ki a lehető legjobb minőségben legyen képes kidolgozni, megvalósítani az általa megálmodott mozgóképes projektet vagy legalább jó esélyekkel lásson neki a pénzügyi háttér megteremtésének. 

A workshop nyilvános prezentációval zárul, ahol a fejlesztett projektek bemutatásra kerülnek a kulturális kormányzat döntéshozói és a magyarországi vezető médiumok képviselői előtt.

Idegenek a kertemben

A workshop célja, hogy a fejlesztett projektek ténylegesen megvalósuljanak, és a nézők számára hiteles, befogadható, átélhető produkciók szülessenek. Konkrét feladatunk az alkotók, médiaszakemberek interkulturális kompetenciájának, migrációs ismereteinek bővítése és médiaprojektek fejlesztése, projektötletek gondozása.

A mozgóképes műfajok és a médiahasználat tekintetében a hangsúly a migráció korrekt és kreatív bemutatásán van. Pályázni lehet dokumentumfilmmel, fikciós filmmel, animációval, tévéműsorral, tévésorozattal, videobloggal, társadalmi célú hirdetésekkel, egyéb cross média projektekkel.

  1. Projektfejlesztés: 2–3 fős stábok jelentkezhetnek konkrét audiovizuális médiaprojekttel. A stábok alatt munkacsoportokat értünk, pl.: rendező-producer, rendező-operatőr, producer-műsorvezető, szerkesztő-műsorvezető, forgatókönyvíró-rendező stb. párosok. A projektnek már bizonyos szinten kidolgozottnak kell lennie, azaz már előzetes kutatások, terepszemlék esetleg szereplőválogatások kell, hogy megelőzzék a pályázást. Animációnál legyen forgatókönyv vázlat és/vagy figuraterv, tévés műsorszámnál műsorterv és kidolgozott koncepció, egyéb vizuális projektnél vizuális terv stb. A projekt azonban még nem lehet „kész” abban az értelemben, hogy lényegi befolyást már nem gyakorolhatnak rá a workshopon szerzendő tapasztalatok. Szerencsés, ha a film összeállítása, vágása még nem kezdődött el, még nem fejeződött be a tévésorozat utolsó részeinek forgatása, még nem lájkolják a blogot a Facebookon. Résztvevők tervezett száma: 6-8 projekt, 10–15 fő.
  2. Ötletfejlesztés: alkotópárosok vagy egyéni alkotók jelentkezhetnek projektötleteikkel. Pályakezdők, diákok, fiatal alkotók ötleteit várjuk elsősorban. Nem baj, ha már vannak előzetes terepszemlék vagy van vizuális terv, a fontos, hogy az ötlet kidolgozásának a lényegi szakasza még hátra legyen – ebben szeretnénk segíteni! Résztvevők tervezett száma: 5–6 projektötlet, 5–10 fő. 

Részletes pályázati felhívás és letölthető jelentkezési űrlapok itt.


Kapcsolódó