Kínában cenzúrázták a 3D-s Titanicot


Átvágatta a kínai cenzúra a Titanic 3D-változatának azt a jelenetét, amelyben Kate Winslet meztelenül pózol a róla készülő grafika kedvéért.

„Tekintettel a 3D technika életszerűségére, attól tartunk, hogy egyes nézők a vászon felé nyújtják majd a kezüket, s ezzel megzavarják a többi nézőt. A nézők közti potenciális konfliktusok elkerülése végett, és egy harmonikus etikai és társadalmi környezet kialakításáért úgy döntöttünk, kivágjuk a meztelenkedős jeleneteket” – idézi az offbeatchina.com az Állami Rádió-, Film- és Televízióigazgatóság indoklását.

Titanic 3D

A felháborodás az internetes fórumokon és blogokon gyűrűzött tovább. A nézők egy része értetlenkedett, amiért a cenzori testület idén kivágott egy olyan részletet, amit egykor – igaz, nem 3D-s változatában – elfogadott, mások arra panaszkodtak, hogy „nem a 3D-s jéghegyekre vártak 15 évig” – összegzi a Sina Weibo mikroblog-oldal, a Twitter és a Facebook népszerű kínai ötvözete.

A hétvégén Pekingben három mozi tűzte műsorára a Titanic 3D bemutatóját. Magas áruk (150 jüan = 24 dollár) ellenére is elkeltek a jegyek, és a többi kínai nagyvárosban is elfogytak már napokkal a bemutató előtt – írja a Times of India. A nézők azonban csalódottan távoztak: az 1998-ban országszerte hatalmas sikert aratott James Cameron-filmből hiányzott egy jelenet. (A film egykor 350 millió jüanos, vagyis kb. 57 millió dolláros bevételre tett szert a 25 jüanért árult jegyekből.)Kapcsolódó