Nácik Kolozsvárott


Szabadtéri vetítés keretében mutatják be a TIFF-en a rajongói pénzből készült Iron Sky (Vaségbolt) című filmet, az élményt a szlovéniai Laibach zenekar teszi kerekké.

A végül hét és fél millió euróból készült német-finn-ausztrál koprodukció készítése hat évvel ezelőtt kezdődött egy trailerrel, aminek segítségével nemcsak potenciális nézőket, hanem befektetőket is kerestek, így a film nagyrészét egy ad-hoc on-line közösség finanszírozta, egy újfajta filmkészítési rendszer adventjét hirdetve.

A sci-fi-vígjáték szerint egy maroknyi náci 1945-ben a Holdra menekült, ahol titokban egy űrhajót építettek, és 2018-ban visszatérnek a leigázásra szánt Földre. A filmben felbukkan a jó öreg Udo Kier is, a zenéjét pedig a szlovén Laibach zenekar szerezte.

Kép az Iron Sky című filmből

Az avantgárd indusztriális zenét játszó szlovéniai (nevük a szlovén főváros német megnevezése) zenekar 1980-ban alakult és nem idegen tőlük a nemzetiszocialista képi és zenei világ ironikus felhasználása. A film vetítése június 6-án, háromnegyed tíztől lesz a Főtéren, a koncert pedig rögtön a feliratok után a „Kontiban”, azaz az Continental hotelben.Kapcsolódó