/ / /

Soderbergh januárban felhagy a „fontos filmekkel”

Hír

Magic Mike című vígjátéka pénteki észak-amerikai debütálása előtt Steven Soderbergh filmrendező ismét megerősítette, hogy komolyan gondolta visszavonulását, januártól alkotói szabadságot engedélyez magának.

Soderbergh januárban felhagy a „fontos filmekkel”

Az ún. „fontos filmekből” lett elege, de máris dolgozik egy filmes könyvön. Ha később visszatérne a rendezői munkához, a tévében is lát fantáziát és színpadon szintén próbára tenné tehetségét – sorolta az előtte álló lehetőségeket. – Öt éve tervezem ezt, meghatároztam egy időpontot a kiugrásra, és tartom magam a menetrendhez. Januárban távozom – jelentette ki.

A Szex, hazugság, video című filmmel befutott, 2001-ben Traffic című munkájáért rendezői Oscar-díjban részesült Steven Soderbergh a Che – Az argentin című drámája után határozta el, hogy alkotói szabadságot vesz ki. – Határozottan úgy éreztem, cseppet sem vágyom tudatosan olyasmit csinálni, amit „fontosnak” tartanak – szögezte le.

Az augusztus 9-én a magyar mozikba kerülő Magic Mike után már csak a fennmaradt szálakat varrja el: befejezi a The Bitter Pill című thrillert, és az HBO számára nyáron leforgatja Michael Douglas és Matt Damon főszereplésével a híres amerikai zongoristáról, Liberace-ről szóló Behind the Candelabra című életrajzi filmet.

A 49 esztendős Soderbergh elmesélte, hogy nem válogat a filmes műfajok között, de legjobban azok a témák vonzzák, amelyek összetett jellemű szereplőket vonultatnak fel, vagy sötétebb tónusúak. Ezeket a sztorikat mostanában, amikor a Bosszúállók-jellegű képregényfilmek uralják a mozikat, inkább a televízióban találja meg. – Manapság több tévét nézek, mint mozit – ismerte el.

A rendező megemlítette, hogy a filmstúdiók a Liberace-ről szóló filmjéhez nem vállalták az 5–6 millió dolláros befektetést, azzal érveltek, hogy „túl meleg”. Még a neves sztárnévsor sem hatotta meg őket, pedig Douglas és Damon mellett Jerry Weintraub producerként, az Oscar-jelölt Richard LaGravanese pedig forgatókönyvíróként szerepelt a stáblistán. – Jelzésértékű volt számomra, hogy megy manapság az üzlet. Ha az ember realista filmet akar – amely nem fantázia- vagy képregénymozi –, a stúdiók elutasítóvá válnak mindennel szemben, ami nem pezseg és pozitív elejétől a végéig – fogalmazott.

Alkotói szabadsága alatt egy filmekről szóló könyvet ír, és a Kleopátra-történet színpadi feldolgozása is foglalkoztatja. Eredetileg 3D-s filmet szeretett volna forgatni belőle Catherine Zeta-Jonesszal, de nem tudtak időpontot egyeztetni. Soderbergh megjegyezte: ha visszatér a szabadságáról, már van ígérete a színésznőtől, hogy egy színpadi változatban szívesen szerepelne.

(MTI)