Soderbergh januárban felhagy a „fontos filmekkel”


Magic Mike című vígjátéka pénteki észak-amerikai debütálása előtt Steven Soderbergh filmrendező ismét megerősítette, hogy komolyan gondolta visszavonulását, januártól alkotói szabadságot engedélyez magának.

Az ún. „fontos filmekből” lett elege, de máris dolgozik egy filmes könyvön. Ha később visszatérne a rendezői munkához, a tévében is lát fantáziát és színpadon szintén próbára tenné tehetségét – sorolta az előtte álló lehetőségeket. – Öt éve tervezem ezt, meghatároztam egy időpontot a kiugrásra, és tartom magam a menetrendhez. Januárban távozom – jelentette ki.

A Szex, hazugság, video című filmmel befutott, 2001-ben Traffic című munkájáért rendezői Oscar-díjban részesült Steven Soderbergh a Che – Az argentin című drámája után határozta el, hogy alkotói szabadságot vesz ki. – Határozottan úgy éreztem, cseppet sem vágyom tudatosan olyasmit csinálni, amit „fontosnak” tartanak – szögezte le.

Az augusztus 9-én a magyar mozikba kerülő Magic Mike után már csak a fennmaradt szálakat varrja el: befejezi a The Bitter Pill című thrillert, és az HBO számára nyáron leforgatja Michael Douglas és Matt Damon főszereplésével a híres amerikai zongoristáról, Liberace-ről szóló Behind the Candelabra című életrajzi filmet.

A 49 esztendős Soderbergh elmesélte, hogy nem válogat a filmes műfajok között, de legjobban azok a témák vonzzák, amelyek összetett jellemű szereplőket vonultatnak fel, vagy sötétebb tónusúak. Ezeket a sztorikat mostanában, amikor a Bosszúállók-jellegű képregényfilmek uralják a mozikat, inkább a televízióban találja meg. – Manapság több tévét nézek, mint mozit – ismerte el.

A rendező megemlítette, hogy a filmstúdiók a Liberace-ről szóló filmjéhez nem vállalták az 5–6 millió dolláros befektetést, azzal érveltek, hogy „túl meleg”. Még a neves sztárnévsor sem hatotta meg őket, pedig Douglas és Damon mellett Jerry Weintraub producerként, az Oscar-jelölt Richard LaGravanese pedig forgatókönyvíróként szerepelt a stáblistán. – Jelzésértékű volt számomra, hogy megy manapság az üzlet. Ha az ember realista filmet akar – amely nem fantázia- vagy képregénymozi –, a stúdiók elutasítóvá válnak mindennel szemben, ami nem pezseg és pozitív elejétől a végéig – fogalmazott.

Alkotói szabadsága alatt egy filmekről szóló könyvet ír, és a Kleopátra-történet színpadi feldolgozása is foglalkoztatja. Eredetileg 3D-s filmet szeretett volna forgatni belőle Catherine Zeta-Jonesszal, de nem tudtak időpontot egyeztetni. Soderbergh megjegyezte: ha visszatér a szabadságáról, már van ígérete a színésznőtől, hogy egy színpadi változatban szívesen szerepelne.

(MTI)Kapcsolódó