Peter O’Toole visszavonul


79 éves korában visszavonul színpadról és vászonról egyaránt az ír színész, akit Arábiai Lawrence szerepében ismert meg a nagyvilág.

A People magazinhoz eljuttatott közleményében Peter O'Toole ezt nyilatkozta: „Eljött számomra az a pillanat, amikor bedobom a törülközőt. Amikor el kell távolodnom a színpadtól és a mozitól. Nem jó már erre a szívem. Nem fogok visszatérni.”

„Színészi szakmám – a képernyőn és a színpadon – meghozta nekem a közönség támaszát, az érzelmi kiteljesedést és az anyagi kényelmet – tette hozzá a színész. – Nagyszerű emberekkel kerültem kapcsolatba, jó barátokat szereztem, akikkel megosztottam minden színész elkerülhetetlen végzetét: a kudarcokat és a sikereket. Mégis azt hiszem, mindenkinek magának kell eldöntenie, mikor jött el a visszavonulás ideje. Épp ezért búcsúzom a mesterségtől, könnytelen szemmel, mélységes hálával.”

Az ír színész londoni és New York-i ügynökei még nem erősítették meg az információt – írja a Mediafax.

Peter O'Toole Észak-Angliában gyermekeskedett. A középiskola után újságíró lett, a királyi haditengerészet kommunikációs hivatalában dolgozott, majd felcsapott színésznek. Albert Finney-vel, Alan Batesszel és Richard Harrisszel együtt végezte el a királyi drámafőiskolát. Először 17 éves korában lépett színpara, Londonban, majd Shakespeare-drámákban játszott, mielőtt David Lean Oscar-díjas filmjével, az Arábiai Lawrence-szel berobbant volna a mozi világába.

Eleinte az alkoholnak tulajdonított egészségügyi problémái – amelyekről később kiderült, hogy gyomorrák volt az oka – veszélyeztették a karrierjét és az életét a 70-es években, de az ír színész végül leküzdött ezeket az akadályokat.

Karrierje során 8 Oscar-jelölést kapott, de egyszer sem nyerte el a sokak által áhított kitüntetést. Kapott viszont négy Golden Globe-ot, egy BAFTA_díjat, egy Emmyt, és 2003-ban átvehette az amerikai filmakadémia életműdíját.Kapcsolódó