Alain Delon és Charlotte Rampling is megy Locarnóba


Összesen 19 játék- és dokumentumfilm verseng a 65. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál fődíjáért, az Arany Leopárdért augusztus 1. és 11. között; a rangos svájci mustra vendége lesz Alain Delon és Charlotte Rampling is.

A szervezők bejelentése szerint az A-kategóriás filmfesztiválon csaknem 300 alkotás vesz részt, a 19 versenyfilmből 13 világpremier. A retrospektív szekciót ezúttal Otto Premingernek szentelik. A megnyitó film Nick Love alkotása, a The Sweeney című krimi lesz.

Olivier Pére, a seregszemle művészeti igazgatója idén is nagy hangsúlyt helyez a rangos vendéglistára: a brit Rampling és a francia színészóriás, Alain Delon mellett Locarnóba várják az olasz Ornella Mutit, Harry Belafonte zenészt is, míg a rendezőket olyan nevek képviselik, mint a lengyel Krzysztof Zanussi és a francia Benoit Jacquot. Delon, Muti és Zanussi életműdíjakban részesül, csakúgy mint Johnnie To hongkongi és Leos Carax francia filmes.

Pére a program szerdai berni bemutatásakor kiemelte, különösen ügyelt arra, hogy a közönségnek a „show és az igényesség” megfelelő egyvelegét kínálja. Ennek a törekvésnek köszönhetően vált a locarnói a cannes-i, a berlini és a velencei filmfesztiválok mögött a negyedik legfontosabb mustrává Európában az utóbbi években.

A versenyprogram, a Concorso Internazionale összeállításakor továbbra is fontos szempont volt a fiatal és új tehetségek, valamint a „szokatlan filmnyelvezet” felfedezése.

A Piazza Grandén tartott esti szabadtéri vetítésekre akár alkalmanként nyolcezer embert is várnak. A főtéren 17 alkotást tekinthetnek meg a fesztiválozók.

A fesztivál fénypontja lesz várhatóan Steven Soderbergh új filmjének, a Magic Mike címűnek a vetítése – a főszerepben Channing Tatummal és Matthew McConaughey-vel –, valamint az 1958-ban bemutatott Preminger-alkotás, a Bonjour Tristesse sugárzása. A Piazzán vetítik Lesly Headland művét, a Kirsten Dunst főszereplésével készült Bachelorette című filmet, a Gael García Bernallal látható No című alkotást, illetve az Antonio Banderas és Annette Bening főszereplésével forgatott Ruby Sparksot is.

(MTI)Kapcsolódó