A Sátántangó a világ legjobb 50 filmje közé került


Filmes szakújságírók, forgalmazók és akadmikusok szavazatai alapján állította össze minden idők legjobb 50 filmjének listáját a Sight and Sound folyóirat. A 35. helyen Tarr Béla Sátántangója áll.

A közel 850 szavazó 50–50 kedvencét nevezte meg; a lap tízévente állítja össze ezt a listát. A rangsort 50 évig Orson Welles Aranypolgára (Citizen Kane) vezette – idén ezt lekörözte Alfred Hitchcock Szédülése (Vertigo). A listán először szerepel magyar film: a Sátántangó, amely ugyanannyi szavazatot kapott, mint Hitchcock Psychója.

Nem Hitchcock az egyetlen, akinek több filmjét is a legjobbak közé sorolták a szavazók. A francia új hullám legendás rendezője, Jean-Luc Godard négy filmmel van jelen a sorban: a 13. helyen a Kifulladásigot, a 21. helyen A megvetést, a 42 helyen a Bolond Pierrot-t, a 48. helyen pedig Histoire(s) du cinéma című dokumentumfilmjét találjuk. Három-három munkájával került a listára Francis Ford Coppola (Apokalipszis mostKeresztapaKeresztapa 2) és Tarkovszkij (TükörAndrej RubljovSztalker) is.

A 2000-es évekből csak két film került a legjobb 50 közé: Wong Kar-wai Szerelemre hangolva és David Lynch Mulholland Drive című alkotása, a 90-es évekből pedig a Sátántangón és az Histoire(s) du cinémán kívül Abbas Kiarostami Nema-ya Nazdik (Close-Up) című alkotását szavazták be.

A Sight & Sound külön felkért 358 filmest is, hogy küldjék be kedvenceiket, és az ő szavazataikból összeállítottak egy másik, tízes listát. A rendezőknél az első helyen Jaszudzsiro Ozu Tokiói története végzett, a második helyen döntetlen alakult ki a 2001: Űrodüsszeia és az Aranypolgár közt.Kapcsolódó