Kirk Douglas a Spartacus vetítésén idézte fel a film cenzúrázását


Hatalmas ováció köszöntötte a Spartacus Los Angeles-i díszvetítésén az 1960-ban készült film főszereplőjét, a legendás hollywoodi filmsztárt, Kirk Douglast, aki felidézte, hogy annak idején az alkotást megkurtította a cenzúra.

„Amikor az ember 95 éves, nem előre néz. Visszatekint és leltároz” – mondta el Douglas az Utolsó 70mm-es filmfesztivál című programban a napokban műsorra tűzött bemutatón. Emlékeztetett rá, hogy a Római Birodalomban kirobbant rabszolgalázadásról szóló, két és félórás eposz szálka volt a cenzorok szemében. A Joseph McCarthy szenátorról elhíresült korszakban számos hollywoodi színész és forgatókönyvíró került feketelistára vélt kommunista szimpátiája miatt.

Douglas producerként is dolgozott a filmen, amely négy Oscar-díjat nyert, és amellyel a színész beírta nevét a filmtörténetbe. Az alkotást rendező Stanley Kubrick remek szereplőgárdát válogatott össze: Laurence Olivier és Tony Curtis is játszott a műben. Forgatókönyvíróként a feketelistán szereplő Dalton Trumbót szerződtette Douglas. A szerző akkoriban csak álnéven dolgozhatott, ám Douglas igazi nevén szerepeltette a stáblistán.

„El sem tudják képzelni, milyen időket éltünk a feketelistázás alatt” – hangsúlyozta a színész, aki a 90-es években elszenvedett szélütés miatt kissé akadozva beszélt.

A teljes, cenzúrázatlan Spartacust 1991-ben restaurálták. A film egykori bemutatóján nem láthatta közönség azt a homoerotikus jelenetet, amelyben a gazdag római polgárt alakító Olivier megkéri fiatal félmeztelen rabszolgáját, akit Tony Curtis játszik, hogy szálljon be vele a kádba és segítsen neki fürödni.

Douglas az alkalmat megragadva arról is szólt, milyen büszke arra, hogy a hollywoodi közösség tagja, mert az nem a republikánusokat vagy a demokratákat képviseli, hanem az amerikaiakat. Hozzáfűzte: büszke az olyan kollégáira, mint George Clooney vagy Sean Penn, akik „a pénzüket arra költik, hogy másokon segítsenek”.

(MTI)Kapcsolódó