Mungiu filmjét jelöli Oscarra Románia


Idén Cristian Mungiu După dealuri című filmje képviseli Romániát a legjobb idegen nyelvű film Oscarjáért folyó versenyben. A film két díjat is szerzett idén májusban Cannes-ban.

A Román Országos Filmközpont (CNC) közleménye szerint a filmkritikusokból – Eugenia Vodă, Magda Mihăilescu, Cristina Corciovescu, Mihai Chirilov, Dana Duma, Dinu Tănase, Eugen Atanasiu – álló hazai zsűri többségi szavazattal eldöntötte, hogy Cristian Mungiu új filmjét jelöli a legjobb idegen nyelvű film Oscarjára.

A 2007-ben a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című drámájával fődíjat nyert Mungiu legújabb filmje egy 2005-ös igaz történeten alapul, amikor is egy a zárdába bevonult barátnője után érkező fiatal skizofrén lány egy ördögűzési ceremónia után meghalt. Az elzárt moldovai kolostorban történt tragédiáról Tatiana Niculescu újságíró két könyvet is írt az események és a két árvaházban felnőtt lány életének hátteréről, Mungiu ezek alapján készítette a filmet, amely a szigorú ortodox szabályok szerint élő női közösség mindennapjaira koncentrál. A két és fél órás alkotás egyben a mai román társadalomról is kritikus képet rajzol fel.

A román alkotógárda két díjat is kapott Cannes-ban: a legjobb forgatókönyvnek járót a rendező, a legjobb női alakítás díját pedig a két főszereplő, Cosmina Stratan és Cristina Flutur megosztva vehette át.Kapcsolódó