Telt ház Oliver Stone mesterkurzusán


Oliver Stone amerikai filmrendező tart mesterkurzust a budapesti Puskin moziban pénteken és szombaton. A világhírű alkotó az első napon a népes hallgatóság kérdéseire válaszolva elmondta: amíg nem készül el a forgatókönyv, nem szabad nekiállni a forgatásnak.

A Puskin mozi két termét is megtöltötték a hallgatók a Magyar Nemzeti Filmalap és a Film.hu moziportál által szervezett Filmíró Mesterkurzuson, amelynek első vendége az Oscar-díjas Oliver Stone volt. Az alkotó kétnapos kurzust tart a budapesti filmszínházban, ma az 1987-ben készült Tőzsdecápák került terítékre; a film vetítése után a kurzus résztvevői tehették fel a kérdéseiket a rendező-forgatókönyvírónak.

Több részletet elárult alkotói módszeréről Oliver Stone, akinek 19 nagyjátékfilmje és hét dokumentumfilmje készült az elmúlt évtizedekben. Társírókat alkalmaz, akik segítenek neki, ha elakad. Szerinte mindegy, miről szól a történet, a legfontosabb, hogy olyan film készüljön, amely érdekli az embereket. Mint fogalmazott, leginkább a modern Amerika problémáival szeret foglalkozni filmjeiben, de előfordult, hogy a történelem vagy egy olvasmányélménye ragadta meg a figyelmét. 

Oliver Stone a New York-i Egyetemen tanult forgatókönyvírást, de közben sokat olvasott és írt is. „Évente két forgatókönyvet írtam” – emlékezett. Szerinte a jó forgatókönyv már tartalmazza a vizuális koncepciót, bár gyakori, hogy végül egy másik elképzelés valósul meg. „Szeretek írni, élvezem az írással járó magányt. Ilyenkor az ember egyedül lehet önmagával” – fogalmazott.

A legkritikusabb pontnak az első vágás utáni megtekintést tartja, akkor legtöbbször „öngyilkossághoz közeli állapotba” kerül. Hozzátette: ha a rendező jó vágókat alkalmaz, akkor a végén minden a helyére kerül.

(MTI)Kapcsolódó