/ / /

Virul a brit filmipar

Hír

Jelentős növekedésen ment át a brit filmipar az utóbbi húsz évben – fogalmazott a héten közzétett független jelentés, amely szerint az ágazat virul és tavaly több mint 4,6 milliárd fonttal járult hozzá a brit GDP-hez.

Míg a 80-as években évente 43 film készült a szigetországban, az elmúlt évtizedben átlagosan 136 produkció született. A brit gazdaságban 2011-ben produkált termékek és szolgáltatások értéke 1,5 trillió font volt, amelynek 0,3 százalékát termelte ki a filmes ágazat – ismertette a BBC online hírszolgálata az Oxford Economics jelentése nyomán.

A tavalyi eredményekhez hozzájárult, hogy 410 millió fontos rekord magasságba szöktek a brit mozik jegybevételei az olyan kasszasikereknek köszönhetően, mint a Harry Potter utolsó része, a Sherlock Holmes folytatása, továbbá a független produkcióban készült A király beszéde vagy a The Inbetweeners Movie.

The Inbetweeners Movie

A folytatódó recesszió ellenére a 2011-es adatok alapján a brit filmipar virul - szögezte le a jelentés. A beszámolóból kiderül, hogy míg 2009-ben 100 000 főt foglalkoztatott az ágazat, tavaly már 117 400 embernek adott munkát, és a Nagy-Britanniát ábrázoló filmek nyomán az országba látogató turisták a becslések szerint egymilliárd fonttal járultak hozzá a brit GDP-hez.

A jelentés a filmes ágazat hosszú távú növekedésére számít, és megállapítása szerint növekedése túlszárnyalja a brit gazdaság egészét.

A kreatív iparágakért is felelős Ed Vaizey kulturális miniszter kiemelte: a jelentésből világosan kiderül, hogy a brit filmipar milyen óriási mértékben járul hozzá a hosszú távú gazdasági növekedéshez. Mint hozzáfűzte, a brit alkotók tehetségét Bafta- és Oscar-díjak jelzik, de az adatokból az is kiviláglik, milyen fontos szerepet tölt be az ágazat a munkahelyteremtés, az idegenforgalom és a belső befektetések terén, valamint az ország kedvező imázsának reklámozásában.

A független gazdasági előrejelző cég a Brit Filmintézet és a Pinewood Shepperton stúdiócsoport felkérésére készítette el jelentését, a Brit Filmbizottság és a brit regionális kreatív ágazatokat felkaroló Creative England támogatásával.

(MTI)