Új osztrák, német és svájci filmeket vetítenek holnaptól Budapesten


„Minden filmkockája kincs” – ez a mottója annak a vetítéssorozatnak, amelyet október 4–10. között szerveznek a budapesti Művész moziban és az Örökmozgó Filmmúzeumban. Az egységes jegyár 800 forint.

A Szemrevaló Fesztivált a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet szervezi. „Az együttműködést nem csupán a nyelvi közösség indokolja; a bemutatásra kerülő új és retrospektív alkotások a három ország közötti intenzív filmes kapcsolatok bizonyítékai – áll az esemény weboldalán. – A program összeállításakor a lehető legnagyobb tematikus és műfaji változatosságra törekedtünk. Műsorunk súlypontját ezúttal az első- és második filmek képezik, olyan tehetséges fiatal rendezők munkái, mint Marten Persiel, Umut Dag, Cihan Inan, Andreas Kannengiesser, Hannes Lang vagy Florian Cossen.”

A filmeket magyar szinkrontolmácsolással vagy angol felirattal vetítik.

A fesztivál vendégei azt elemzik, milyen szerepet játszanak a fesztiválok, a média és a szaksajtó a filmek iránti érdeklődés megteremtésében; hogyan alakítják a trendeket, hogyan emelnek fel, vagy épp ejtenek el filmeket. A nyitónapon megrendezendő szakmai workshop a kritikusok és az újságírók elengedhetetlen „háttérmunkájára” irányítja a figyelmet.Kapcsolódó