Szülőföld, szex és más kellemetlenségek – Kincses Réka új filmje a Filmtettfeszten


A Németországban élő, marosvásárhelyi származású rendezőnő első nagyjátékfilmje egy nyugati életébe látszólag tökéletesen beilleszkedett, kelet-európai bevándorlócsalád történetét meséli el. A Szülőföld, szex és más kellemetlenségek erdélyi premierje holnap 19 órakor lesz a 12. Filmtettfeszten.

Kincses Réka már a Balkán bajnok című dokumentumfilmjével nagy feltűnést keltett néhány évvel ezelőtt: filmje elnyerte többek közt az Astra filmfesztivál és a 38. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes kategóriájának fődíját. Eredeti és erős egyéniség, s intelligens nonkonformizmusa a Balkán bajnokon is átsugárzott. (A Filmtett interjúja a dokumentumfilmről.)

{album:748}

A Szülőföld, szex és más kellemetlenségek főszereplői, Zsuzsi és Sándor látszólag beilleszkedtek. Új házuk van, két gyermekük, biztos megélhetés. Az autó nagy, a garázs kicsi. Németországban élnek egy nagyváros szélén. Apró kertjükben a gyep gondozott, a kerítésen túl autópálya. Kelet-európai múltjukra semmi sem utal. Zsuzsi azt mondja, honvágya van; Sándor, hogy neki meg nincs, hogy neki semmi sem hiányozna, ha a felesége közel engedné magához. Zsuzsi szeretné, ha békén hagynák, ha nem kellene egy orvosi rendelőben vizeletet vizsgálnia, és megtanulnia, hogyan működik a presszógép, ha mehetne haza a Mamájához. Amikor a gyerekek vakációra utaznak, a pár évek óta először marad kettesben. Szerencsére váratlan látogatók érkeznek...

A filmet október 4-én, csütörtökön vetítjük a kolozsvári Győzelem moziban. A vetítésen és az azt követő közönségtalálkozón jelen lesz a film rendezője, a forgatókönyvíró Rácz Erzsébet, és három szereplő, Kerekes Krisztina, Bogdán Zsolt, valamint Tóth Attila.

A belépés ingyenes.

A 12. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok teljes programjaKapcsolódó