Fődíjas lett Szolnokon Az ember tragédiája


Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs filmje nyerte az 1969 óta megrendezett szolnoki nemzetközi képzőművészeti filmszemlén fődíját október 13-án, szombaton.

A nemzetközi fesztiválon 65 képzőművészeti témájú, kísérleti és animációs alkotás versengett, a második díjat a lengyel A poszter másik oldala című film nyerte (r. Marcin Latałło), a harmadik helyezett a Memoir című animációs rövidfilm alkotója, Ulrich Gábor lett.

Jankovics Marcell: Az ember tragédiája

Jankovics Marcell Az ember tragédiája forgatókönyvét Madách Imre színműve nyomán 1983-ban írta, a gyártás 1988-ban kezdődött, és hosszú hányattatások után tavaly ért véget. Jankovics mind a 15 színt más-más stílusban készítette el. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező korábban olyan nagysikerű egészestés animációs filmeket alkotott, mint a János vitéz (1973), a Fehérlófia (1982) és az Ének a csodaszarvasról (2002), illetve dolgozott a Gusztáv és a Magyar népmesék sorozatokon is. Sisyphus című 1974-es animációs rövidfilmjét Oscar-díjra jelölték, 1977-ben a háromperces Küzdőkkel pedig Arany Pálma-díjat nyert a cannes-i filmfesztiválon.

Az ember tragédiáját már számos országban vetítették nagy sikerrel nemzetközi közönség előtt, az elmúlt néhány hónapban eljutott Csehországba (Magyarhradis), Oroszországba (Moszkva és Szentpétervár), Szerbiába (Palics és a Vajdaság több városa), Erdélybe (Kolozsvár), Ukrajnába (Kijev), Bulgáriába (Várna) és Norvégiába (Oslo). A következő másfél hónap különösen eseménydús lesz a film életében: a krakkói 19. Etiuda & Anima Fesztiválon és Prágában Jankovics Marcell jelenlétében vetítik a filmet, a portugáliai Espinhóban megrendezett 34. Cinanima Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a három versenyfilm egyike lesz. Novemberben a tengerentúlre is eljut Jankovics Madách-adaptációja, Los Angelesben a Magyar Filmhéten kerül vetítésre, Kanadában pedig a Waterloo Nemzetközi Animációs Filmfesztivál hivatalos programjában szerepel majd.

Az ember tragédiáját Magyarországon több mint 20 000 néző látta a mozikban, a film DVD- és blu-ray-kiadása néhány napja jelent meg. A filmet a Mozinet Kft. forgalmazza.Kapcsolódó