Tarkovszkij-archívumot árvereznek el

Az orosz filmrendező leveleiből, hangszalagjaiból és fényképeiből álló gyűjteményt fognak elárverezni Londonban.

A londoni Sotheby aukciós háznál november 28-án kalapács alá kerülő kollekció értéke kb. 100 000 font (125 000 euró) – adta hírül a The Guardian. A gyűjtemény jelenlegi tulajdonosa Olga Szurkova, Tarkovszkij egyik tanítványa és barátja, A megörökített idő című filmelméleti könyvének társszerzője.

A gyűjtemény Tarkovszkij magánéletére és munkásságára vonatkozó dokumentumokat egyaránt magába foglal. Tartalmazza például egy megrendítő levél vázlatát, amelyben a rendező arra kéri Leonyid Brezsnyev elnököt, hogy engedélyezze a Szovjetunióban betiltott filmjeinek vetítését. „A filmet három és fél éve távol tartják a mozivásznaktól – írta. – Az Andrej Rubljovot nem lehetett és nem is lehet szovjetellenes propagandacélokra használni... Nincs lehetőségem kibontakoztatni a kreatív ötleteimet... Ha nincs munkám, nem tudok megélni, pedig feleségem és gyermekem van. Nem szívesen beszélek erről, de a helyzetem olyan régóta változatlan, hogy nem őrizhetem meg tovább a hallgatásom” – idézi a szöveget a The Guardian. A levél teljesen hatástalan maradt, Tarkovszkij pedig 1984-ben végleg eldöntötte, hogy nem tér haza a Szovjetunióba. Párizsban halt meg rákos betegként 1986-ban, 54 évesen.

A gyűjteményhez tartozik több jegyzetfüzet is, amelyekben Tarkovszkij snittenkénk elemzi a saját filmjeit, nyomtatott forgatókönyveket, amelyek jelentős részleteikben térnek el a végső, elkészült filmváltozatoktól, valamint egy 32 hangkazettáből és 13 minidiszkből álló archívumot, amelyben Tarkovszkij a saját filmjeiről és a moziról általában beszél életének utolsó éveiben.

A gyűjteményt fényképalbumok teszik teljessé: családi fotók dokumentálnak Grand Canyon-i, olaszországi és a Stonehenge körüli kirándulásokat, más képeken pedig Tarkovszkij és más orosz értelmiségiek – például a gordonkaművész Msztyiszlav Rosztropovics – láthatók.

A Sotheby ház könyvekkel és kéziratokkal foglalkozó munkatársa, Stephen Roe szerint az archívum lenyűgöző betekintést enged Tarkovszkij életművébe. Úgy véli, a közeljövőben nem várható, hogy hasonló jelentőségű Tarkovszkij-dokumentumok kerüljenek a piacra – írja a The Guardian. Roe nyilatkozata szerint az aukciós ház főképp orosz érdeklődésre számít.

Kapcsolódó