A „háború gyermekeiről” forgatna Mészáros Márta


A második világháború után játszódik és a szétszakadt emberi kapcsolatokról szól majd Mészáros Márta új filmje, amelynek forgatókönyvét a varsói European Network Remembrance and Solidarity (ENRS), az osztrák Boltzmann Intézet és a Magyar Nemzeti Filmalap együttműködésével, támogatásával fejleszti a Kossuth-díjas rendező.

A producer Csáky Attila lesz – tájékoztatta a filmelőállítói munkálatokat végző magyar Cameofilm Kft. az MTI-t. A közlemény kitér arra is, hogy a forgatókönyvet Mészáros Márta Pataki Évával és Jancsó Zoltánnal közösen készíti.

„A Naplók, A temetetlen halott és az Utolsó jelentés Annáról alkotója ismét a 20. századi történelemből meríti témáját. A Született Bécsben című filmterv helyszíne az 1945 utáni Bécs és Budapest, továbbá a jelenkor Magyarországa” – olvasható a dokumentumban.

A film a négyhatalmi megszállás következményeit, a zónák között szétszakadt emberi kapcsolatokat dolgozná fel a szovjet zónába helyezve. „A háború, a katonai megszállás egyik súlyos, máig titkolt következménye az idegen katonák és a helyi nők találkozásaiból – szerelmekből vagy erőszakból – született gyerekek, a »háború gyermekei«, akik közül sokan soha vagy csak felnőtt fejjel ismerték meg fogantatásuk titkát” – írták az alkotók, akik szerint Európa történészei csak nemrég kezdték feltárni a témát, amelynek több 100 000 érintettje lehet.

A közlemény idézi a film rendezőjét, Mészáros Mártát is. „Átéltem a múlt századot, és megdöbbenve látom, hogy a 20. század az új században ismétli önmagát, a rossz múlt mindig fölkavarodik: elhallgatás, hazugság, gyűlölet” – fogalmazott a 81 éves rendező.

A European Network Remembrance and Solidarity 2005-ben született négy közép-európai kulturális miniszter kezdeményezésére, célja a 20. századi Európa történelmének kutatása, dokumentálása és megismertetése. A filmterv szakértője a bécsi Ludwig Boltzmann Intézet munkatársa, Barbara Stelz-Marx, aki az első alapvető monográfiát írta a „háború gyermekeiről”. A Született Bécsben című film forgatókönyvének fejlesztését a Magyar Nemzeti Filmalap is támogatja három millió forinttal.

(MTI)Kapcsolódó