Irán ellenfilmet tervez


Éles bírálatokat váltott ki az iráni sajtóban, hogy az 1979-es teheráni túszdráma egy kevésbé ismert epizódját feldolgozó film, Az Argo-akció nyerte el a legjobb drámai alkotásnak járó Golden Globe-díjat, rendezője, Ben Affleck pedig a legjobb rendezőnek járó díjat.

A Fars iráni hírügynökség „Irán-ellenesnek” bélyegezte a filmet, egyúttal „megkérdőjelezhető lépésnek” nevezte, hogy a teheráni mentőakcióról szóló politikai krimi lett a legjobb a drámai alkotások mezőnyében. A Fars szerint a film mögött Izrael áll. „Affleck végül csak megkapta a díjat hazugságaiért” – írta a Mehr hírügynökség.

Kép az Argo című filmből

Sajtóhírek szerint Iránban „ellenfilmet” terveznek Az Argo-akcióra adott válaszképpen. Az alkotás Teherán szemszögéből mutatná be a történteket. Bár Ben Affleck filmjét Iránban nem is forgalmazzák, a feketepiacon nagy az érdeklődés iránta.

Az Argo-akciót 7 kategóriában jelölték az Oscar-díjra, köztük a legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb vágás és Alan Arkinnak köszönhetően a legjobb férfi mellékszereplő díjára is.

(MTI)Kapcsolódó