A tolonc: némafilmvetítés zongorakísérettel Marosvásárhelyen


A korabeli sajtó által „a legelső jó magyar filmnek” nevezett alkotást január 18-án, holnap este 8 órai kezdettel vetítik a marosvásárhelyi Museum Caféban.

A pénteki esemény egy sorozat része: A kolozsvári filmgyártás kezdetei című vetítéssorozat erdély több városában mutatja majd be az erdélyi filmművészet néhány korai gyöngyszemét. A filmeket élő zenével kíséri a Communitas-ösztöndíjas Szép András zongorista.

[Képek a filmből]

A toloncot Kertész Mihály (Michael Curtiz) rendezte, forgatókönyvét Janovics Jenő írta. A alkotás igen értékes darabja a fennmaradt magyar némafilmek csekély számú gyűjteményének. A Kolozsváron készített közel 70 némafilm közül ez a negyedik, amelyből nem csak pár perces részletek maradtak fenn.
Ez az egyetlen olyan mozgókép, amely megörökíti Jászai Marit, illetve az egyetlen fennmaradt magyar némafilm, amelyen a később Victor Varconi néven Hollywoodban híressé vált Várkonyi Mihályt láthatjuk játszani.

Tóth Ede 1876-os népszínművének megfilmesítésére 1914 nyarán került sor. Kertész több helyszínen forgatott, így Kolozsváron, Torockón, a Tordai-hasadéknál és az Aranyos partján is készültek felvételek. A film bemutatójára Bécsben 1915. februárjában, Kolozsváron, a Színkör-mozgóban 1915. március 20-án került sor.

Az elveszettnek hitt film egy kópiája 2008 tavaszán került elő, a szalag restaurálását 2010-ben fejezték beA tolonc a második legrégebbi, előkerült magyar néma játékfilm az 1912-ben rendezett Keserű szerelem után.Kapcsolódó