Fényíró Filmklub kezdődik szerdán a Kinóban


A magyar filmművészet kortárs alkotóit és műveiket bemutató sorozat kezdődik szerdán Fényíró Filmklub címmel a budapesti Kinóban.

A filmklubban, amely egyúttal a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) kameraman szakának nyilvános szemináriuma, elsőként a magyar operatőri iskola kiemelkedő alkotóit tervezik bemutatni a szervezők.

A következő 12 hétben szerdánként egy-egy operatőr az est vendége, aki régen játszott vagy dobozban maradt munkájával érkezik. A vetítés után egy moderátor-operatőrtanár beszélget vele a film megvalósítása során felvetődött kérdésekről.

Szerda este 19 órakor elsőként az Édes Anna és a Két félidő a pokolban operatőrével, a 90 éves Szécsényi Ferenccel találkozhat a közönség. Az alkotóval Csukás Sándor beszélget.

Szécsényi öt évtizedes operatőri pályafutása a Fábri Zoltán rendezte Hannibál tanár úr forgatásával kezdődött. Később olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Herskó János (Vasvirág), Makk Károly (Elveszett paradicsom), Kovács András (Hideg napok) vagy Várkonyi Zoltán (Egri csillagok). A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőrt 2004-ben a 35. Magyar Filmszemlén a Magyar mozgókép mestere címmel tüntették ki.

(MTI)Kapcsolódó