Titanic 2013: három film a versenyprogramból


A 2005-óta versenyfesztiválként is működő, idén 20 éves Titanic Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában 2013. április 5–13. között 10 film vetekszik majd egymással. A szervezők ma hozták nyilvánosságra, hogy Shane Carruth amerikai rendező Feltörő színek című alkotása, a finn Aku Louhimies Fekete golyó című filmje, valamint az ír Lenny Abrahamson Mit tettél, Richardja bekerült a versenybe.

A Találmány (Primer) című sci-fijéért 2004-ben a Sundance Filmfesztivál zsűrijének nagydíját elnyert független filmes amerikai rendező, Shane Carruth Feltörő színek (Upstream Color) című alkotása egy szürreális romantikus thriller, melyben egy Kris nevű nőt tolvajok rabolnak el, majd egy parazitát helyeznek el a bőre alatt.

A finn Aku Louhimies Fekete golyó című filmje egy börtönből szabadult fiatal nő sorsát követi nyomon, míg a harmadik nyilvánosságra hozott Titanic-verseny-film a Mit tettél, Richard (What Richard Did) című ír mozi, Lenny Abrahamson rendezésében. A magabiztos tinédzserekről szóló összetett, kifinomult dráma az amerikai teen-noirra valamint Vinterberg és Haneke filmjeinek tradíciójára épül.

A Titanic Magyarország egyik legnagyobb filmes eseménye, mely 2005-óta versenyfesztiválként is működik. A fesztivál sajtóközleménye az elmúlt 20 évhez hasonlóan 2013-ban is átfogó, sokszínű válogatást ad a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból. Idén előreláthatólag 60 filmet láthat majd a közönség, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait.Kapcsolódó