Hátrány, ha szexjelenet van egy filmben?


Kevesebb erotikus jelenetet írtak bele az utóbbi másfél évben készült hollywoodi filmek forgatókönyveibe, mert azok negatívan befolyásolhatják a produkciók bevételeit. Az Ipsos felmérése alapján úgy tűnik, változik a divat: a producerek újabban az egész családhoz szóló filmeket részesítik előnyben.

„Egy időben kevés esélye volt a sikerre egy olyan filmnek, amelyben egyetlen forró jelenet sem volt” – jelenti ki a Daily Mail című brit bulvárlap szerzője. Napjainkban azonban úgy tűnik, a nagy hollywoodi stúdiók akadályt látnak a szexjelenetekben: az utóbbi 18 hónapban elkészült forgatókönyvekben alig van ágyjelenet.

A jelenséget az magyarázhatja a lap szerint, hogy a vezető producerek igyekeznek elkerülni filmjeik „adult-only” („csak felnőtteknek”) besorolását, ráadásul jobban odafigyelnek a mozilátogató hölgyekre, ugyanis többnyire a nők választják ki azokat a filmeket, amelyeket – akár párjukkal együtt – megnéznek a moziban. Utóbbi egy 25 évesnél idősebb párokra vonatkozó, a Warner Bros által megrendelt közvélemény-kutatás eredményeiből derült ki.

Sharon Stone emlékezetes jelenete az Elemi ösztönben

Ez a hozzáállás homlokegyenest ellentmond a korábbinak, amikor a hollywoodi filmesek sokszor szánt szándékkal provokálták nézőiket filmjeik szexuális tartalmával. Emlékezetes példa erre Sharon Stone híres jelenete az Elemi ösztönből vagy Kim Basingeré a 9½ hétből.

Az Ipsos közvélemény-kutató ügynökség filmes szekciójának vezetője, Vincente Bruzzese szerint az erotikus jeleneteket a bonyodalomtól függetlenül is megírták, csak hogy fűszerezzék velük a cselekményt. Napjainkban azonban egy-egy ilyen jelenet óhatatlanul a „csak felnőtteknek” szóló kategóriába szorítaná a filmet, amely ezáltal elvesztené – az anyagi sikert garantáló – fiatal közönségét. A kutató szerint a mai producerek még a forgatások kezdete előtt elgondolkodnak azon, hogy valóban szükségük van-e a szexre, vagy a film üresjáratait inkább ámulatba ejtő speciális effektekkel tölthetnék meg, s így a végeredmény a „family-friendly” besorolást kaphatja.

A tanulmány rámutat arra, hogy ez a tendencia az idei Oscar-gálán is megmutatkozott: a díjazott filmekben volt ugyan erőszak, de nem voltak explicit erotikát tartalmazó képsorok. Bukott ugyanakkor a pénztáraknál a The Sessions című film, amelyben Helen Hunt egy szexuális zavarokra szakosodott terapeutát alakít, és a The Paperboy, amelyben Nicole Kidman veti be csáberejét.

A felmérés szerint a 2012-ben készült hollywoodi filmeknek mindössze 8%-a került a „csak felnőtteknek” kategóriába, és csupán két olyan film van a brit top 10-ben, amely meztelenkedős jelenetet is tartalmaz. A szakértők megállapították, hogy manapság, amikor az interneten könnyen hozzáférhető a pornográfia, a világhálón közzétett, ingyenesen hozzáférhető pikáns filmextrákat sem értékeli már a közönség.

(Mediafax)Kapcsolódó