Propaganda és manipuláció – előadások a Cinepolitica fesztiválon


Propaganda és manipuláció a román filmművészetben – ez a témája annak az előadásnak, amelyet az ismert román filmkritikus és szakújságíró, Cristian Tudor Popescu tart a bukaresti Cinepolitica filmfesztiválon, április 5-én 19 órai kezdettel.

Cristian Tudor Popescu otthonosan mozog a témában: Filmul surd în România mută (kb.: Süket film a néma Romániában) című, 2011-ben megjelent kötete gazdag filmarchívumi anyag feldolgozásának az eredménye. Ezen kívül a fővárosi I. L. Caragiale filmművészeti egyetem (UNATC) tanáraként televíziós és filmes manipulációs technikákról tanítja diákjait.

A Cinepolitica fesztivál keretében tartott előadása után, 21 órától levetítik Paul Călinescu 1950-ben bemutatott Răsună valea című filmjét.

A fesztivál többi filmvetítésének java része is kapcsolódik majd a témához, a főbb szekciók ugyanis a Propaganda és manipuláció, az Elviselhetetlen emlékezet, valamint A szabadság útja nevet kapták.

Az április 2. és 7. között megszervezendő Cinepolitica Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje az Alvó szépség (Bella addormentata) lesz, amelyet a velencei fesztiválon kategóriájának fődíjára jelöltek 2012-ben. Marco Bellocchio rendezése az első hivatalos olaszországi eutanázia történetét dolgozza fel játékfilmes formában: Eluana Englarót 17 éven keresztül tartották vegetatív állapotban a gépek, mire apjának 11 évnyi pereskedés után végre sikerült megszereznie számára „a halálhoz való jogot”. A filmdráma főszerepeit Toni Servillo és Isabelle Huppert alakítja.

Jegyeket 10 lejes áron lehet vásárolni a rendezvény helyszínéül szolgáló Stúdió és Elvira Popescu filmszínházakban.Kapcsolódó