Elek Judit Varsóban


34 filmet tűz műsorra a 9. varsói Zsidó Motívumok Nemzetközi Filmfesztivál a napokban. Az április 23-án kezdődött hatnapos rendezvény szervezői meghívták Elek Judit legutóbbi filmjét, a Visszatérést is. A pénteki vetítést közönségtalálkozó követi, amelyen részt vesz a forgatókönyvet is jegyző magyar rendező.

A 2011-ben magyar-román koprodukcióban készült Visszatérés – Retrace című film főhőse Katherine, aki egy erdélyi faluban gyerekként élte túl a holokausztot, majd Svédországban telepedett le. Amikor 1980-ban először látogat vissza családjával a szülőföldjére, nem csak elveszettnek hitt gyermekkorának boldog és félelmetes emlékei elevenednek meg, de szembesülnie kell Ceauşescu diktatúrájának nyomasztó valóságával, és a férje és húga között kibomló szerelemmel is. Mindezzel párhuzamosan gyerekkori pajtásának és szerelmének, a diktátort erdészként szolgáló Sándornak a tragédiába torkolló története is megjelenik. A film főszerepében Kathleen Gati látható.

A Visszatérés – Retrace személyes hangvételű, több idősíkon futó történet. Az önéletrajzi ihletettségen túl az alkotás irodalmi alapjául Mészöly Miklós Szárnyas lovak című novellája, illetve Marguerite Duras Nyáron, este, fél 11-kor című kisregénye szolgált. A filmet Berger László fényképezte, producere Elek Judit, koproducere Cornelia Palos volt.Kapcsolódó