Dokumentumfilmes workshop a Sapientián


Dokumentumfilmes műhelyt hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A workshop vezetője Bálint Arthur operatőr, rendező. A részvétel ingyenes, a jelentkezési határidő péntek, május 3., éjfél. 

A workshop „főszereplője” az őr, témája az ember és környezete várakozás közben. A filmek tervezett hossza 6 perc. 

A téma leírása

Mindennek van őre, vagy kapusa. Banknak, gyárnak, áruháznak, iskolának, kutyamenhelynek, múzeumnak, víztározónak, rendőrségnek, temetőnek, mozinak, színháznak, kocsmának, templomnak stb. De akár a házőrző kutya is őrnek számít.

Az őrök figyelnek, akárcsak a megfigyelésen alapuló szituációs dokumentumfilmek készítői. A várakozás művészete könnyebben tanítható ebben a tematikában, mivel nem feltétlen célja ezeknek a rövidfilmeknek a cselekmény megragadása. A kiválasztott szereplők, esetenként órákon keresztül nem tesznek mást, csak helyhez kötötten szótlanul figyelnek. Figyelnek, hogy őrizzék a rendet, kiszűrjék és elhárítsák azokat a problémákat, amik ezt a rendet megzavarhatják. De az is lehet, hogy rutinosan unatkoznak, esetleg az órájukat figyelik, hogy mikor jön a váltás. Előveszik otthonról hozott szendvicsüket, vagy kedélyesen csevegnek a látogatókkal. Dolgoznak nappal és éjszaka, de még hétvégén is.

A téma gyakorlati előnye az, hogy nem annyira a nehezen elsajátítható bravúros kamerakezelés dönti el a film élvezhetőségét, hanem a gondolkodásmód. Másik előnye, hogy szkeccs filmként működhet, ami ebben az esetben azért fontos, mert így nem csak oktatás történik a workshop ideje alatt, hanem végeredmény is születik.

A szkeccsfilm részei egyenként lehetnek szárazak, de jól megszerkesztve összességében az őrzés-védés színes palettáját kínálja majd.

A tanmenet

Május 11–12. – elméleti és gyakorlati oktatás. Megfigyelésen alapuló, szituációs dokumentumfimek nyersanyagainak elemzése. A néha, másodperc törtrésze alatti döntés, hogy mikor áll át az operatőr egy másik képkivágásra, az a vágatlan nyersanyag elemzéssel tanulható leginkább. A filmszerűségre törekvés fontos, hogy élvezhetőbbé tegyünk egy történetet, de a forma csak eszköz, amit gyakorlással el lehet sajátítani. Az elemzések után, helyzetgyakorlatokat tartunk, ahol a rendező-operatőr nem tudja pontosan, milyen cselekmények történnek a kiválasztott főszereplőjével, ezért folyamatos improvizálással kell kihoznia a jelenetből a kisfilm lehetséges összevághatóságát.

Május 16–18. – a választott szereplőkkel forgatott próbafelvételeknek elemzése és filmtervek koncepciónak kidolgozása. Empátia készségfejlesztés és félkész történet lehetséges variációinak kidolgozása. Dokumentumfilm készítése során fontos, hogy ne döntsük el már az elején, hogyan szeretnénk megmutatni egy történetet, hanem hagyjuk, hogy a történet és a szereplő vigye magával az alkotót. Azért kell alkalmazkodnia az alkotónak a világhoz, amit megfigyel, mert a hitelesség róvására megy a merev, előre kialakult koncepcióhoz való hozzáállás, ragaszkodás.

Május 27–28. – forgatás és vágás. Kreatív gondolkodás és a filmek nyersanyagának újraértelmezése. A leforgatott nyersanyagok újbóli elemzése a szituációs dokumentumfilm készítése folyamán, nagyon fontos mozzanat, hiszen az eredeti elképzeléseinkhez képest a valóság mindig más helyzeteket hoz létre. A nyersanyag elemzése a vágás előtt fontos, mivel a forgatási helyszzíntől , helyben és időben távolabb több esély van már filmként tekinteni a cselekményekre és észrevenni, ok-okozati összefüggéseket és formai lehetőségeket.

Egy hónappal az utolsó találkozást követően legalább 7 dokumentumfilm készül el.

Jelentkezés feltételek:

  • Motivációs levél
  • Szakmai önéletrajz
  • Linkek illetve wetransferes fileok az előző filmes munkákhoz (ha vannak)

Minden dokumentumot .pdf formátumban a tothorsolya@sapientia.ro címre várják.

  • Jelentkezési határidő: május 3., péntek este 12 óra.
  • Eredményhirdetés: május 6 hétfő.


Kapcsolódó