Csőd fenyegeti a Római Filmfesztivált


Alkotásokat és főleg szponzorokat keres a Római Filmfesztivál, amelynek idén esedékes nyolcadik kiadását pénzhiány fenyegeti a La Repubblica című római napilap szerint.

12 millió euróra van szüksége a túléléshez az olasz fővárosban 2006-tól évente megrendezett nemzetközi filmfesztiválnak.

A La Repubblica értesülései szerint ezt az összeget nem lesz könnyű előteremteni, miután a fesztivál három állami szponzorának, Lazio tartománynak, Róma megyének és Róma városának üres a kasszája. Nicola Zingaretti, a februárban megválasztott tartományi elnök választási kampányában egyenesen azt hirdette, hogy a filmfesztiválra „az eddigi formájában” nem tart igényt.

A nyár végi Velencei Filmfesztivál versenytársaként született őszi római filmszemle finanszírozásának 70%-a eddig magánszponzoroktól érkezett, a napilap azonban úgy tudja, hogy ők se mutatkoznak már bőkezűnek.

A fesztivál első számú támogatója, a Banca Nazionale del Lavoro (BNL) tíz százalékkal csökkentette támogatását, más szponzorok pedig egyenesen szakítottak a szemlével a 2012-es kiadás „eredményei okozta csalódás” miatt.

Mást állít a fesztivál honlapján (romacinemafest.it) Paolo Ferrari, a fesztivált rendező Cinema per Roma alapítvány elnöke, aki szerint a tavalyi kiadást „pozitív mérleggel” zárták. Ferrari pontosabb adatot nem közölt.

Az alapítvány tagjai május 15-én döntenek a szemle jövőjéről. Addig is Marco Müller, a fesztivál művészeti igazgatója „filmeket és szponzorokat keres” a november 8–17. közötti időre már meghirdetett fesztiválra.

(MTI)


Kapcsolódó