Petíciót indítottak a vörös szőnyeg újrahasznosításáért Cannes-ban


Petíciót indított a vörös szőnyeg újrahasznosításáért a 66. Cannes-i Fesztiválon egy környezetvédő szervezet, a legendás Carlton Hotel megmentéséért pedig az ötcsillagos szálloda szakszervezete gyűjt aláírásokat.

A fesztiválpalota 24 lépcsőfokán naponta háromszor cserélik le a 64 m-es vörös szőnyeget, amelyen a díszbemutatók előtt a világsztárok, producerek, rendezők és a díszvendégek a kamerák kereszttűzében bevonulnak a Fesztiválpalotába. A Greenpride nevű egyesület szerint ez „kész pazarlás és felesleges hulladéktermelés”. A környezetvédők ezért azt kérik az interneten közzétette petíciójukban, hogy a fesztivál enyhítsen az ökológiai terhelésen és naponta csak egyszer cserélje le a vörös szőnyeget.

„A fesztivál büszke arra, hogy minden hulladékot újrahasznosít, beleértve a szőnyeget is, a környezet megóvása érdekében. A legjobb hulladék az, amit nem termelünk meg” – írja a környezetvédő szervezet Thierry Frémaux fesztiváligazgatóhoz és Steven Spielberg zsűrielnökhöz intézett felhívásában, amelyet már több mint 6 ezren írtak alá.

Közben a fesztivál legnagyobb presztízsű vendégeit vendégül látó Carlton Hotel dolgozói is petíciót indítottak munkahelyük védelmében, amely szerintük „a nemzetközi pénzvilág túsza lett”. A legendás épület bejáratánál a hollywoodi filmek hatalmas reklámplakátjai között a CGT szakszervezet a fesztivál ideje alatt déli 12 óra és délután 4 óra között gyűjti az aláírásokat annak érdekében, hogy a szállodát védett műemléképületté nyilvánítsák a francia hatóságok.

„A Carlton az elmúlt három évben háromszor váltott tulajdonost, jelenleg egy katari üzletember tulajdonában van. Tartunk attól, hogy elődjeihez hasonlóan a jelenlegi tulajdonos is az épület eladására készül. Az igazgatóság csak annyit mond, hogy nem tud a dologról, de ez természetesen minket nem nyugtat meg. A fesztivál és a sztárok segítségét kérjük, hogy meghallják a hangunkat” – mondta Ange Romiti, a szálloda CGT szakszervezeti képviselője. Az alkalmazottak egyelőre sztrájkot még nem helyeztek kilátásba, de „Megvédem a Carltont” feliratú kitűzőt viselve látják el a munkájukat.

Annak ellenére, hogy a fesztivál idejére Cannes lakossága közel a négyszeresére duzzad és a filmes mustra a világ legjelentősebb médiaeseménye, a vetítések zártkörűek, azokra kizárólag a szakmai közönség és az újságírók juthatnak be, de ők is csak előzetes akkreditáció után. A helyi lakosoknak azonban a fesztivál fenntart összesen 1500 helyet az esti díszvetítésekre. A listára cannes-i lakcímet igazoló személyi papírokkal lehetett feliratkozni, a meghívókat közjegyző előtt tartott sorsoláson osztották szét a szerencsések között.

Az akkreditált vendégeknek viszont az előző évekhez képest is megszigorított ellenőrzésen kell átesniük, mielőtt beléphetnek a fesztiválpalotába. A fényképes belépőkártyákat ellenőrzik a biztonsági őrök, majd fémkeresőkkel is átvizsgálnak minden vendéget. Idén sem italt, sem gyümölcsöt nem lehet az épületbe bevinni.

(MTI)


Kapcsolódó