Brazíliában díjazták az Aglaját


Deák Krisztina nyerte a legjobb rendező díját a Porto Alegrében megrendezett nemzetközi filmfesztiválon.

Magyar sikerrel zárult a brazíliai Porto Alegrében megrendezett Fantaspoa nemzetközi filmfesztivál: Deák Krisztina Aglaja című filmjéért elnyerte a legjobb rendező díját – közölte a Magyar Filmunió. A két hétig tartó, és több mint 100 alkotást felvonultató seregszemle május 3–19. között mutatott be válogatást a közelmúlt filmterméséből.

Kép az Aglaja című filmből

Deák Krisztina (Eszterkönyv, Jadviga párnája) legutóbbi filmje anya és lánya egymásrautaltságáról, a család széthullásáról, az összetartozás nagyszerűségéről és átkáról, a felnőtté válásról szól. A főszerepekben Ónodi Eszter, Bogdán Zsolt és Jávor Babett látható. A történet valós eseményeket dolgoz fel, egy menekült kelet-európai artistacsalád kálváriáját meséli el Nyugaton. A forgatókönyv, melyet a rendezőnő jegyez, a fiatalon meghalt, román származású svájci írónő, Aglaja Veteranyi A gyermek a forró puliszkába esett című regénye alapján készült.

A lengyel és román partnerekkel koprodukcióban készült film operatőre Máthé Tibor volt, magyar producere Muhi András, gyártója az Inforg Stúdió.

Az Aglaja című film 2012. októberi nemzetközi premierje alkalmával elnyerte a legjobb film és a Török Filmkritikusi Szövetség (SİYAD) díját is a rangos antalyai filmfesztiválon.


Kapcsolódó