Krakkóban tartja új filmje nemzetközi premierjét Groó Diana


A Regina című alkotás a dokumentumfilmek egyik legfontosabb nemzetközi seregszemléjeként számon tartott, vasárnap kezdődő 53. Krakkói Filmfesztiválon debütál.

Groó Diána kreatív dokumentumfilmje a világ első rabbinője, Regina Jonas történetét viszi vászonra. A 66 perces alkotás Elisa Klapheck Regina Jonas: Die weltweit erste Rabbinerin című könyve alapján készült brit és német partnerekkel a Katapult Film gyártásában – olvasható a Magyar Filmunió sajtóközleményében.

Az 1902 és 1944 között élt Regina Jonasról csupán egyetlen fotó, néhány visszaemlékezés, sajtóanyag és levelezés maradt fenn. Az alkotók számára ezért nagy kihívás volt a címszereplő alakjának megjelenítése, valamint a film vizuális világának megteremtése.

Az elkészült alkotás mögött több mint kétéves levéltári, filmarchívumi kutatás áll, amelyet újabb másfél év katalogizálás követett. A film több száz forrásból megszerzett, közel 50 órányi korabeli archív és egészen ritka amatőr felvétel, illetve fotótörténeti dokumentum felhasználásával készült. Groó Diána rendező és Mógor Ági vágó megkísérelte, hogy ezen archív felvételek segítségével szinte fikciós hatást elérve rekonstruálják a különleges és feledésbe merült életutat, valamint a korabeli Berlin mindennapjait.

A produkció hazai bemutatója márciusban volt az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A krakkói nemzetközi premieren, amelyet közönségtalálkozó követ, a rendező személyesen is részt vesz. Az 1961-ben első lengyelországi filmes eseményként alapított rangos rendezvény idén május 26. és június 2. között fut és mintegy 250 alkotást tűz műsorra.

Groó Diana filmjeiben rendszeresen megjelenő téma a közép-európai zsidóság. A rendező 1997 óta a Balázs Béla Stúdió tagja. 2004-ben készült első nagyjátékfilmje, a Csoda Krakkóban, több díjat is nyert, utolsó alkotása, a 2010-ben készült Vespa egy 12 év körüli roma fiúról szól.Kapcsolódó