Mesterkurzust tartott Kolozsváron Nik Powell brit producer

A fesztivál keretében évente megszervezett Transilvania Talent Lab idei hivatalos trainere összefoglalta a produceri munka lényegét, illetve arról beszélt, hogy milyen a jó történet.

Közvetlen stílus és csattogó humor jellemezte a ma délelőtti, valós vagy kitalált közmondásokhoz kapcsolódó 30 „leckébe” sűrített előadást. A számos, saját történettel megfűszerezett mesterkurzus anekdoták élénk láncává vált.

Nik Powell tanácsai szerint rendkívül fontos, hogy ne a házat válaszd ki, hanem a szomszédokat, azaz az útvonal helyett az útitársakkal foglalkozz. Producerként szeretni kell az eladást – hisz a projektedet el kell adnod a forgatókönyvírónak, a rendezőnek, a producernek, a stábnak és főképp a közönségnek. Fontos, hogy pontosan tudd, ki a közönséged: sosem Hollywoodra és szabályaira, hanem az emberre gondolj, tudd, hogy fiataloknak vagy időseknek („anyám szeretné”) csinálsz filmet, és hogy a nagy bevétel, a kritikusok kegyei, a rendező vagy a színész tehetségének az előtérbe helyezése a célod. Producerként jó, ha te vagy a főnök – folytatódott a tanácsok sora, – de a vezetői szerep felelősséget is jelent. Minden munkát el kell végezned, amire más a stábból nem hajlandó: ha kell, szakértő, szellem, tűzoltó vagy gondolatolvasó leszel.

Producerként legyen érzéked az igazán tehetséges, és nem a „csak” tehetséges emberek kiválasztására – tanácsolta Powell, és azokról a brit tehetségekről mesélt, akiknek a karrierjét ő indította el: Sam Raimi, a Coen fivérek, Stephen Frears, Neil Jordan. Powell szerint fontos a kutatás, de a hibákból tanulni is tudni kell – és a saját kudarcát említette: a The Crying Game miatt csődöt kellett jelentenie. Minden filmes projekt esetén alaposan kell dokumentálódni, különben előfordulhat, hogy egy királyi felség helyesbít a bemutató után – esetében az angol Anne hercegnő. Ugyanakkor tanulmányozni (to study) és tanulni (to learn) nemugyanaz – filmiskola vezetőjeként ezt pontosan megtapasztalta.

A jómodor és egy kis szerencse mellett segíti a produceri karriert, ha nem szúr ki senkivel, hiszen az európai országokban szűk a hazai filmszakma. Ugyanakkor tudni kell, hogy Európa-szerte országonként ugyanazok a pénzszerzési lehetőségek kínálkoznak – ha az egyes országok nem is azonos összegből gazdálkodnak. Informálódni kell: az állami források esetén a követelményekről, a koprodukció esetén a partner lehetőségeiről, és meg kell találni a módját annak, hogy elkötelezd őt a saját projekted mellett.

A történet lényege többek közt a dráma – ami nem akkor lép fel, amikor a színészek könnyeznek, hanem a nézők sírnak –, a műfaj, a szereplők életszerűsége és a dialógusok hitelessége.

Kapcsolódó