Van pénz A tolonc című kolozsvári némafilm felújítására


14 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap Kertész Mihály 1914-ben készült, A tolonc című filmjét.

2008-ban szinte csodaszámba ment, amikor az Egyesült Államokban előkerült Kertész Mihály, a Casablanca rendezőjének korai, 1914-ben Kolozsvárott készült filmje, A tolonc – áll a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) közleményében.

A Jászai Mari (ez a színészlegenda egyetlen fennmaradt filmje), Berky Lili, Várkonyi Mihály főszereplésével forgatott tekercsek – mivel a nitrofilm fokozottan gyulladásveszélyes – vízzel teli dobozokban érkeztek haza, kalandos úton. A kópia állapota miatt a digitális felújításra Magyarországon akkor még egyetlen műhely sem volt képes, Gyürey Vera, az archívum akkori igazgatója Hollandiába küldte a Toloncot felújításra, majd végül vissza az Egyesült Államokba. A MaNDA 2012-ben online vetítésen mutatta be a filmet, jelenleg pedig YouTube-csatornáján (Kultúrkincs) látható az alkotás a felújítás előtti állapotban.


Fotók A tolonc című filmből


A  MaNDA több pályázatot is benyújtott, amellyel megpróbálta előteremteni a magyar laboratóriumi felújítás költségeit. Május 30-i döntésében a Magyar Nemzeti Filmalap 14 millió forintot különített el erre a célra. „Jelenleg már csak a kópia hazaszállítása jelent megoldandó feladatot” – összegez a közleményben Lovas Lajos főigazgató.

(MTI/OS)Kapcsolódó