Magyar nap van ma a TIFF-en Magyar nap van ma a TIFF-en

Magyar nap van ma a TIFF-en

A szervezők a délelőtt sajtótájékoztatón mutatták be a fesztiválon jelenleg itt tartózkodó magyar vendégeket: Bergendy Péter, Kincses Réka és Deák Krisztina, Forgács Péter és Zágoni Bálint filmrendezőt, valamint Dimény Áron és Bogdán Zsolt kolozsvári színművész.

A 12. TIFF magyar napjának filmjei


A vizsga rendezője, Bergendy Péter a Dimény Áronnal való együttműködés kezdeteiről beszélt. Elmondta, hogy a Kalandorokban látta először a kolozsvári színészt a mogorva, baljós román rendőr szerepében, és ez győzte meg őt arról, hogy a saját filmjében, ügynökként is szerepelnie kell. Az 1956 utáni ÁVO-sok világát már több film is feldolgozta, eddig azonban egy sem közelített hozzá a thriller eszköztárával. Bergendy elmondta: az volt az alkotók célja, hogy közérthető módon beszéljenek a témáról. A rendező következő filmterve szintén egy műfaji film: ezúttal egy horroron dolgozik, amelynek cselekménye 1918-ban, egy kis magyar faluban fog játszódni.

Kincses Réka a TIFF-programban szerepelő, Szülőföld, szex és más kellemetlenségek kapcsán elmondta, hogy a film témája azért áll hozzá közel, mert ő maga is kivándorolt Németországba 1996-ban, ezért foglalkoztatta a gyökereit vesztett ember története. Néhány forgatási anekdotát is elmesélt. A férfi főszerepet alakítő Bogdán Zsolt volt az egyetlen profi színész a csapatban, ő azonban nem tudott németül – a részben német, részben magyar nyelvű alkotás többi színésze között viszont többen voltak, akik nem tudtak magyarul. Az improvizáció így sokkal nehézkesebb volt, Bogdán Zsoltnak nagyon kellett koncentrálnia bizonyos jelenetekben. Az eredményt egyes kritikusok a főszereplő színész „erős jelenléteként” értékelték.

Szintén Bogdán Zsolt alakítását dícsérte Deák Krisztina, az Aglaja rendezője, aki a Ványa bácsi című színdarab apropóján figyelt fel rá. Deák Krisztina emlékeztetett: az Aglaja volt az utolsó film, amit az azóta felszámolt MMKA támogatott, és a forgatás alatt gyakorlatilag az összes, a filmet támogató magyarországi intézmény megszűnt. A végeredmény ezért sokat köszönhet a román és a lengyel produkciós partnereknek.

Forgács Péter elsősorban a Dunai Exodus című installációját ismertette (a megnyitó ezekben a pillanatokban zajlik a Tranzit Házban). Az installáció szlovákiai és ausztriai zsidók menekülését mutatja be a Dunán keresztül a Fekete-tenger felé. Az őket menekítő csónakok besszarábiai németeket hoznak visszafelé a Harmadik Birodalomba, Besszarábia szovjet megszállása idején.

A magyar napon dokumentumfilmjével, a Janovics Jenő, a magyar Pathéval résztvevő Zágoni Bálint arról beszélt, hogy a menedzserként általa vezett Filmtett  Egyesület idén először szállt be a TIFF egyes programpontjainak a megszervezésébe.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat