Jeruzsálemben versenyez Groó Diana filmje


A július 4-én kezdődő Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztiválon versenyez a Groó Diana rendezte Regina című magyar-brit-német koprodukció. A világ első rabbinőjéről szóló alkotás a fesztivál Jewish Experience elnevezésű versenyprogramjában lesz látható.

Groó Diana, a Csoda Krakkóban és a Vespa című filmek rendezőjének kreatív dokumentumfilmje Regina Jonas történetét viszi vászonra. A 66 perces alkotás Elisa Klapheck Regina Jonas Die weltweit erste Rabbinerin című könyve alapján készült brit és német partnerekkel a Katapult Film gyártásában.

Mivel Regina Jonasról (1902–1944) csupán egyetlen fotó, néhány visszaemlékezés és a levelezése maradt fenn, nagy kihívás volt az alkotók számára a címszereplő alakjának megjelenítése, valamint a film vizuális világának megteremtése.

A produkció több mint kétéves levéltári, filmarchívumi kutatás után készült el, amelyet újabb másfél év katalogizálás követett. A film végül több száz forrásból megszerzett, közel 50 órányi korabeli archív és egészen ritka amatőr felvétel és fotótörténeti dokumentum felhasználásával készült.

A jeruzsálemi filmfesztivál 14 programban mutat be a világ minden tájáról érkező alkotásokat, a fesztivál díszvendége Richard Linklater amerikai független filmes lesz.

(MTI)Kapcsolódó