Molnár Piroska „érzékletes és emberi” alakítását díjazták Chicagóban


Bemutatták Szász János A nagy füzet című filmjét az Egyesült Államokban: a regényadaptációnak a chicagói filmfesztiválon volt az amerikai premierje a hétvégén. A fesztivál nemzetközi zsűrije elismerő oklevéllel méltatta Molnár Piroskát „a rettenetes karakter érzékletes és emberi megformálásáért”.

A nagy füzet júliusban elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt, az Europa Cinemas mozihálózat díját, majd elismerő oklevéllel tért haza a haifai filmfesztiválról; a napokban mutatták be az ausztráliai Adelaide és az észak-koreai Busan nemzetközi filmfesztiváljain is.

Szász János a magyar származású svájci írónő, Agota Kristof 40 nyelven megjelent kultuszregényéből készült filmje, A nagy füzet (Le Grand Cahier) egy tízéves ikerpár drámája.

A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. A kisfiúkat két amatőr színész, Gyémánt László és András alakítja, az unokákat kelletlenül befogadó nagymama szerepében pedig Molnár Piroska jelenik meg.Kapcsolódó