Tanzániai albínókról szóló film tarolt a Verzió emberi jogi filmfesztiválon


A tanzániai albínók sanyarú sorsát bemutató, A nap árnyékában (In The Shadow Of The Sun) című film nyerte el a közönség szavazatai alapján odaítélt 2000 dolláros Verzió-díjat és a diákzsűri döntése alapján kiosztott 100 000 forintos különdíjat is a 10. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál vasárnapi zárónapján.

Harry Freeland rendező szuahéli-angol koprodukcióban készült, hat éven át forgatott és tavaly bemutatott filmje nagy érzékenységgel ábrázolja az albínók sorsát és segít az őket sújtó előítéletek leküzdésében – közölte Seres Mariann, a fesztivál főszervezője az eredményhirdetés után az MTI-vel.

A brit rendező a Toldi moziban tartott beszélgetésen hangsúlyozta: a budapesti mustra után tanzániai iskolákba és közösségekbe fogják elvinni az alkotást.

Az idei filmes programot több rendezvény is gazdagította. A DocLab filmes workshop keretében három készülőben lévő kelet-európai projekt megvalósításához nemzetközi producerek és filmes szakemberek adtak tanácsot a Finnagora közreműködésével.

Telt házasak voltak a Diákverzió szekció programjai: a középiskolásoknak szervezett vetítéseken és beszélgetéseken több mint háromszázan vettek részt.

A fesztivál hét napja alatt a vetítések hat helyszínen zajlottak. A Toldi, a Művész, a Cirko-Gejzír mozik, az Örökmozgó Filmmúzeum és az OSA Archívum mellett idén a Francia Intézet is helyet adott a fesztiválnak: Chris Marker francia rendező életművét bemutató retrospektív sorozatot láthattak ott az érdeklődők.

Az idén tizedszer megrendezett mustrán 25 ország 62 dokumentumfilmje szerepelt.Kapcsolódó