Restaurálták Hitchcock holokauszt-projektjét


Egy Alfred Hitchcock tanácsadói közreműködésével készült, holokauszt-témájú dokumentumfilmet restauráltak, és Stephen Frears brit rendező támogatásával készül játékfilm ugyanarról a témáról. Mindkét alkotás tévéadók műsorán és fesztiválokon lesz látható 2015 elejétől, 70 évvel azután, hogy véget ért a második világháború.

A két projekt részleteiről a november 20-án kezdődött Amsterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon beszéltek az érintettek.

Az egészestés játékfilm címe Night Will Fall, és a holokausztról szóló dokumentumfilm háttértörténetét meséli el. Gyártója a londoni székhelyű Spring Films, az angol Angel TV-vel és a Birodalmi Háború Múzeummal (Imperial War Museum) együttműködésben – tudta meg a screendaily.com. A játékfilmet Az ölés aktusának executive producere, André Singer rendezi, Stephen Frears pedig rendezői konzultánsként lépett be a projektbe.

A dokumentumfilmet 1945-ben rendelte meg a brit hadsereg: megörökítették benne a Bergen-Belsen-i láger felszabadítását és az ezt követő eseményeket. A producer  Sidney Bernstein, a vágó Stewart McAllister volt. A film fő célja volt ellehetetleníteni azt, hogy a németek letagadják a koncentrációs táborokban elkövetett atrocitásokat. Alfred Hitchcock a Bergen-Belsenből hozott anyagok összeállításával kapcsolatban adott tanácsokat a dokumentumfilmeseknek. A felkavaró képsorokat tartalmazó film végleges változata mostanig nem készült el, ugyanis a brit kormány és az amerikai külügyminisztérium leállíttatta a forgatást, azzal az indokkal, hogy ez befolyásolná Németország háború utáni újjáépítését.

Egy kutató a 80-as években rábukkant a háborús felvételekre a londoni múzeumban. 1985-ben bemutatták a film egy nyers és hiányos verzióját egy amerikai tévécsatonán Memories Of War címmel, a narrátor Trevor Howard színész volt. A képsorokat később szkennelték, restaurálták és megvágták, így az új verzióba bekerült az utolsó tekercs anyaga is.Kapcsolódó