Manoel de Oliveira ismét forgatni készül


Tegnap ünnepelte 105. születésnapját a világ legidősebb rendezője. A portugál Manoel de Oliveira azt nyilatkozta, hogy a filmkészítés iránti szenvedélye töretlen.

A portugál filmes épp a következő munkájához, az O velho do Restelo (kb. Az öreg Restelo) című kisjátékfilmhez próbálja megszerezni a szükséges 350 000 eurós költségvetést, és alig várja, hogy elkezdődjön a forgatás. Novemberben még csalódottan nyilatkozta egy szülővárosában, Portóban a tiszteletére szervezett eseményen, hogy „valószínűleg hamarabb ünneplem meg a 105. születésnapomat, mint hogy támogatást kapjak a filmre”.

A 16. századi irodalmi alapból táplálkozó O velho do Restelo támogatása késik a portugál filmgyártás jelenlegi, nehéz anyagi helyzete, az állami támogatási rendszer megszigorodása, a filmekre szánt költségvetés megcsappanása miatt. Oliveira a filmjeit főként állami forrásokból szokta finanszírozni. A producertárs Luis Urbano azonban optimista: reméli, hogy 2014 első heteiben mégis sikerül beindítaniuk a forgatást.

Oliveira pályája még a némafilm korszakában indult, és bár bottal közlekedik, barátai és lánya szerint a rendező jó formában van, és nem tervez visszavonulni a filmiparból. Manoel de Oliveira további projekteken is dolgozik: dokumentumfilmet tervez a portugál építész Alvaro Siza Veiráról, illetve egy másikat a szőlészetekről – utóbbinak a forgatókönyvét már befejezte.

1931-ben bemutatott első filmje óta Manoel de Oliveira több mint 50 egészestés játék- és dokumentumfilmet rendezett, nagyrészüket a 60. születésnapja után. 1988 óta szinte minden évben bemutatott egy-egy új filmet, és instruálta többek közt Marcello és Chiara Mastroiannit, Catherine Deneuve-öt, John Malkovich-ot, Leonor Silveirát és unokáját, Ricardo Trepát.

Legutóbb, 2012-ben egy komor vígjátékot rendezett O Gebo e a Sombra címmel, a szintén portugál Raul Brandao színdarabja nyomán; a főszerepeket Claudia Cardinale és Jeanne Moreau játszotta, a bemutatót pedig Velencében tartották.

A számos rangos hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett rendező előtt szülővárosa egy Oliveira életét és karrierjét bemutató múzeum létrehozásával tervez tisztelegni.

(Mediafax)Kapcsolódó