Jane Campion lesz idén a cannes-i zsűrielnök

A Zongoralecke rendezője lesz a május 14-én kezdődő Cannes-i Fesztivál zsűrijének elnöke. Az új-zélandi rendezőnő maga is nyert kétszer nyert már Arany Pálmát.

„Mióta először Cannes-ban jártam a rövidfilmemmel 1986-ban, volt lehetőségem több oldaláról is megismerni a fesztivált, és egyre nagyobbra nőtt a csodálatom a filmfesztiválok eme Királynője iránt” – mondta Campion a felkérés kapcsán. – „A cannes-i filmfesztiválon képesek összehangolni és ünnepelni az ipar csillogását, a sztárokat, a partikat, a tengerpartot, az üzletet, miközben szigorúan fenntartják a fesztivál komolyságát a Művészet és a mozi új világának kiválóságával kapcsolatban.”

Jane Campion az egyetlen rendezőnő, aki Arany Pálmát nyert. Először 1986-ban kapta meg a fesztivál fődíját egy rövidfilmre (An Exercise in Discipline – Peel), majd 1993-ban nagyjátékfilmjét, a Zongoraleckét tüntette ki a zsűri – ez is egyedülálló páros a fesztivál történetében.

Tavaly a fesztivál zsűrielnöki tisztségét Steven Spielberg töltötte be. Campion idén – Michèle Morgan, Jeanne Moreau, Françoise Sagan, Isabelle Adjani, Liv Ullmann és Isabelle Huppert után – a cannes-i filmverseny hetedik női zsűrielnöke lesz május 14. és 25. között.

Kapcsolódó