Kusturica fesztiválja is beszáll a világháborús centenáriumba


Az első világháború kitörésének hangulatát idézve rendezik meg idén Emir Kusturica szerb filmrendező fesztiválját, a szombaton kezdődő Küstendorf 2014-et - jelentette a szerb sajtó kedden.

A rendező újságíróknak elmondta, hogy a hetedik Küstendorf film- és zenei fesztivál karneváli hangulatban zajlik majd. A Mokra Gora hegységben, Montenegró, Szerbia és Koszovó határán felépített autentikus faluban szervezett fesztiválon felelevenítik a Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös elleni merényletet is. Emellett előadnak egy showműsort az 1970-es évek zenéjével, de szintén a háborút kirobbantó merénylet köré építve.

"Ez a karnevál határozza meg az idei fesztivált" - hangsúlyozta Kusturica. Elmondta, hogy január 18. és 23. között olyan jelentős személyiségek vendégeskednek a rendezvényen, mint Francois Ozon, Aszgar Farhadi, Alekszandrosz Avranasz, Jurij Bikov, valamint Paolo Sorrentino és Gianfranco Rosi rendezők.

Az első világháború századik évfordulója alkalmából Európa-szerte számos rendezvényt, tanácskozást, könyv- és filmbemutatót tartanak az idén. (mti)Kapcsolódó