Sós Ágnes és Hajdú Eszter is nyert Triesztben


Sós Ágnes dokumentumfilmjét, a Szerelempatakot duplán díjazta tegnap este a 25. trieszti filmfesztivál: a legjobb dokumentumfilm díja mellett – amelyről a közönség döntött –, az Espansioni Egylet díját is megkapta. Sós Ágnes személyesen vette át a díjakat a záróceremónián. A január 17–22 között megrendezett jubileumi fesztiválon a Central European Initiative díjat Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmje nyerte el.

Az HBO és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült Szerelempatak  sajátos hangvételű dokumentumfilm a szerelemről és a vágyakozásról, amely egy erdélyi készült, szereplői felett már jócskán elszállt az idő. A mélyen érzelmes, helyenként sokkoló és szabadszájú alkotás a 80 év feletti, javíthatatlan romantikus Feri szerelmi és szexuális kalandjait követi nyomon a falubéli asszonyokkal, akik legintimebb gondolataikat és álmaikat fedik fel a kamerának. A Szerelempatak mulatságos, meglepő és szívmelengető; azt mutatja be, hogy egy letűnt kor szerelmi játékai és románcai miként virágzanak még ma is egy távoli vidéki faluban – összegzi a filmet a Magyar Filmunió közleménye.

A Szerelempatakot első ízben a dokumentumfilmek Cannes-jaként számon tartott Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (IDFA) mutatta be a nemzetközi közönségnek tavaly novemberben.

„Húsz éve készítek dokumentumfilmeket. Tudom, hogy a legnehezebb feladat pozitív, szellemes, bájos dolgokról filmet készíteni. Sokszor ezért is ér vád minket, dokumentumfilmeseket, mert csak az élet árnyoldalát mutatjuk. A politikai, aktuális, nyomorúságról és szenvedésről szóló filmek iránti igény a művészetet is elérte. Úgy döntöttem, hogy én megpróbálom. Igenis létezik életöröm és életigenlés. A három év munkája meghálálta magát. A világ egyik legkomolyabb dokumentumfilmes fesztiváljának, az IDFA-nak a zsűrije is vágyott arra, amire én. Hatalmas dolog azt érezni, hogy nem elérhetetlen a legjobbak között ott lenni…” – mondta korábban Sós Ágnes, a Szerelempatak rendezője.

A film az HBO Magyarország és a Magyar Nemzeti Filmalap tavaly októberben kezdődött hosszútávú együttműködése keretében jött létre, melynek célja egészestés kreatív dokumentumfilmek közös létrehozása. A Szerelempatakot idén februárban tűzi műsorra az HBO.Kapcsolódó