Nőtt a hazai filmek népszerűsége a német mozikban


Németországban tavaly jelentősen emelkedett a hazai filmek népszerűsége a mozikban, a jegyek több mint negyedét német filmre váltották, és hét hazai gyártású alkotás is átlépte az egymilliós nézőszámot.

A német filmtámogatási hivatal (FFA) csütörtökön közölt adatai szerint 2013-ban a mozik jegyárbevétele ugyan 1%-kal csökkent, de 2012 után ismét meghaladta az egymilliárd eurós határt; összesen 130 millió jegyet adtak el, 1,023 milliárd euró értékben.

A hazai filmek piaci részesedése az egy évvel korábbi 18,1%-ról 26,2%-ra emelkedett, ami az utóbbi 20 év harmadik legjobb eredménye.

A 10 legnépszerűbb film közé két német alkotás is bekerült, az egyik rögtön az első helyre, pedig csak novemberben mutatták be. Ez a Fack Ju Göhte című vígjáték, amelyre 5,622 millió jegyet adtak el az év végéig. Bora Dagtekin új munkája egy frissen szabadult bankrablóról szól, aki tévedésből hirtelen irodalomtanár lesz egy gimnáziumban.

A rendező előző alkotása, a Török nyelvlecke kezdőknek (Türkish für Anfänger) is rendkívüli sikert aratott, a vígjáték 2012 legsikeresebb német filmje volt.

Az egymilliósok táborába 2012-ben négy német film jutott be, tavaly viszont már 7 hazai gyártású filmre váltottak egymilliónál is több jegyet a német mozikban, és 2013 nemcsak üzleti, hanem kritikai sikereket is hozott a német filmnek. Ezt mutatja, hogy a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a vasárnapig tartó Berlinale 20 filmet felvonultató nagyjátékfilmes mezőnyébe a sokéves átlagnál jóval több, összesen négy hazai alkotás jutott be.

(MTI)


Kapcsolódó